Kaartlagen
Op pagina Kaartlagen staat een overzicht van alle beschikbare kaartlagen. Deze pagina gebruik je voor het beheer van de kaartlagen. Je kunt hier kaartlagen toevoegen, bewerken en verwijderen. Je opent de pagina met de optie Kaartlagen van in de menubalk van de beheeromgeving.
In Onemap stel je een kaart samen door door een aantal kaartlagen in een bepaalde volgorde en hiërarchie aan de kaart toe te voegen. Het is goed gebruik om lagen met punt- en lijngeometrieën bovenin de laagopeenvolging te zetten en de lagen met (gebiedsdekkende) vlakken onderin. Achtergrondlagen, zoals een topografie kaart of een luchtfotomozaïek, horen helemaal onderin de laagopeenvolging thuis.
Of een kaartlaag in Onemap Beheer beschikbaar is, wordt bepaald door de beheeromgeving van de beheerder en de omgeving van de laag (zie Autorisatie). Als die overeenkomen is de laag beschikbaar. Of een gebruiker een laag van een kaart in de Onemap Viewer kan zien, wordt niet alleen door de omgeving van de kaart bepaald, maar ook door de rechten voor het bekijken of bewerken van de laag die aan de betreffende gebruikersgroep zijn toegekend. Door een laag publiek te maken, stel je hem algemeen beschikbaar. Ook onaangemelde gebruikers kunnen deze laag dan in de viewer zien, mits de omgeving van de laag eveneens publiek is.
Het karakter van de kaartlaag wordt bepaald door de kaartservice waaruit de laag afkomstig is. Dit resulteert in de volgende kaartlaagtypen:
- Rasterlagen
De kaartservice stuurt de lagen als een afbeeldingsbestand naar Onemap, bijvoorbeeld als een JPG of PNG-afbeelding. De kaartobjecten zijn soms wel te bevragen maar nooit individueel te selecteren. Deze lagen zijn afkomstig uit de volgende kaartservices:- /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/546537584 (na het opvragen van een laag wordt de afbeelding op server samengesteld; over deze lagen kunt je informatie opvragen)
- /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/546635885 en TMS (de afbeeldingsbestanden zijn getegeld en zijn al op de kaartserver voor alle gebieden en zoomniveaus beschikbaar; over deze lagen kunt je geen informatie opvragen)
XYZ (het opgeven van extent en zoomniveau is vereist; over deze lagen kunt je geen informatie opvragen)
Vooral de getegelde rasterlagen zijn geschikt om als achtergrondlaag te gebruiken.
- Vectorlagen
De kaartservice levert de lagen als een verzameling afzonderlijke objecten aan, waarbij elk object voorzien is van een locatie, een geometrie, een weergavestijl en een of meer attributenwaarden. De kaartobjecten zijn niet alleen te bevragen maar ook individueel te selecteren. Deze lagen zijn afkomstig uit de volgende kaartservices:- /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/546603026 (geen bewerking van de kaartobjecten mogelijk)
- /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/547356724 (wel bewerking van de kaartobjecten mogelijk)
De volgende pagina's beschrijven hoe je kaartlagen beheert en configureert:
Kaartlagen - instellingen
Kaartlagen - informatie
Kaartlagen - bronvermelding
Gegevens van kaartservice bronhouders zichtbaar maken op de kaart, indien de aanbieders hier om vragen.
Kaartlagen - formulieren
Kaartlagen - gebruikerslogboek
Configureer voor de laag welke informatie aanvragen op deze laag moeten worden gelogd in het kader van de AVG..
Kaartlagen - api configuraties
Kaartlagen - feature-info
Kaartlagen - zoeken
Kaartlagen - filters
Kaartlagen - stijl
Met de stijl van een kaartlaag bepaal je hoe WGP de laag op de kaart zal weergeven. Van de laag kun je de transparantie instellen en het stijltype selecteren. Met een SLD-bestand kun je de weergave van de laag uitgebreid definiëren. Je kunt in plaats daarvan voor sommige lagen ook een stijl van de kaartservice selecteren.
Kaartlagen - rechten
De rechten van een kaartlaag zijn de rechten van een gebruikersgroep om een kaartlaag in WGP Viewer te kunnen bekijken of te bewerken. Deze rechten configureer je op tabblad Rechten van pagina Kaartlaag. Daarnaast kun je op tabblad Rechten een laag publiek maken. Een publieke laag is zichtbaar voor iedereen met toegang tot de laagomgeving.
Kaartlagen - legenda
De legenda van een kaartlaag geeft een verklaring van de symbolen en kleuren waarmee het thema van de laag op de kaart wordt weergegeven. Sommige rasterlagen hebben al standaard een legenda van de kaartservice meegekregen. In WGP definieer je de legenda van een kaartlaag op tabblad Legenda van pagina Kaartlaag door de standaard legenda te selecteren of een afbeelding van de legenda toe te voegen. Je kunt er ook aangeven dat je voor deze laag geen legenda wilt tonen.
Kaartlagen - geavanceerde laaginstellingen
Op tabblad Geavanceerde instellingen van pagina Kaartlaag kun je de geavanceerde instellingen van een laag invullen of wijzigen. Deze instellingen bestaan uit de velden Bronvermelding en CQL-filter.