Kaarten - werkbalken
Instellingen voor de werkbalken presentatie
De werkbalken bestaan uit een aantal geordende knoppen waarmee specifieke acties op de kaart kunnen worden uitgevoerd. Hoe de werkbalken aan de kaart worden toegevoegd wordt vastgelegd in de sectie 'widgets', zie Kaart - widgets. Welke werkbalken in de kaart worden opgenomen wordt bepaald onder Kaarten → Werkbalken.
Standaard werkbalken
Er zijn zeven standaard werkbalk basisgroepen te weten Basis, Navigatie, Meten, Selecteren, Bewerken, Schetsen en externe viewers. Bij elke werkbalk worden de bijbehorende tools in de groep geplaatst.
Custom werkbalken
Daarnaast kunnen custom groepen worden gemaakt waarbij de administrator de afzonderlijke tools kiest en in de groep plaatst. Het label van de werkbalk kan door de beheerder, net als bij de standaard werkbalken, vrijelijk worden gekozen.
Specifieke tools kunnen worden toegevoegd door in de aangemaakte groep op het plusje te klikken.
De administrator kan vervolgens uit een lijst de gewenste werkbalk-tool kiezen.
Welke werkbalk groepen de administrator aanmaakt hangt enigszins af van het doel van de kaart. Sommige werkbalk tools vormen logische groepen. Zo zijn er een aantal tools die van toepassing zijn op het bewerken/tekenen van features op de kaart. Andere tools hebben weer betrekking op het meten of selecteren van features. De administrator kan deze naar eigen inzicht inrichten.
De geconfigureerde werkbalk kan er in de kaart uiteindelijk zo uitzien:
Open extensie tools
Er zijn twee speciale knoppen beschikbaar voor werkbalken namelijk Open extensie en Open extensie bij klik op de kaart. Met deze knoppen is het mogelijk om een zelf op te geven url in een nieuw venster te openen vanuit de kaart.
Bij de knop Open extensie kan een url worden opgegeven die in een nieuw tabblad wordt geopend zodra je op de knop klikt. Bijvoorbeeld om naar een handleiding te linken die specifiek voor een themakaart is opgesteld.
De knop Open extensie bij klik op de kaart opent ook een url, maar wacht eerst totdat de gebruiker op de kaart klikt. Vervolgens zijn de klikcoördinaten beschikbaar om in de url in te vullen met twig-parameters.
De beschikbare parameters zijn:
{{click_x}} | X-coördinaat van kaartklik in kaartprojectie. |
{{click_y}} | Y-coördinaat van kaartklik in kaartprojectie. |
{{click_lon}} | Longitude van kaartklik in CRS:84. |
{{click_lat}} | Latitude van kaartklik in CRS:84. |
{{_params}} | Zie Kaarten - configuratie onder het kopje Kaartvariabelen voor details. |
Voorbeeld url met parameters:
Hierbij worden de url-parameters 'rdx' en 'rdy' gevuld met klik-coördinaten uit de kaart.
Voorbeeld mailto: functionaliteit:
De beheerder kan desgewenst ook email functionaliteit aan de kaart toevoegen. Indien bij URL de link mailto:naam@emailadres.nl wordt ingevuld zal op de computer van de gebruiker diens e-mail applicatie worden geopend met het e-mailadres naam@emailadres.nl reeds ingevuld en deze in staat stellen om een e-mail de verzenden.
Custom icoon voor extensieknop
Het is ook mogelijk om een eigen icoon voor een extensieknop te kiezen door zelf de naam van een material icon in te vullen bij de optie 'Marker icon'.
Er is voor gekozen om in de eerste instantie met material icons te werken, omdat dit fontgebaseerde iconen zijn. Ten opzichte van plaatjes hebben ze de volgende voordelen die niet mogelijk zijn als je alleen een (png)-plaatje uploadt:
Ze zijn resolutie-onafhankelijk en zien er altijd scherp uit op elk device.
Als een knop actief is, of uitgeschakeld, wordt de kleur automatisch aangepast.
De kleuren van knoppen met material icons worden automatisch overgenomen uit de ingestelde themakleuren.
Een overzicht met beschikbare material icons is bij Google te vinden: Material Icons. De titels van de iconen zijn met hoofdletters en spaties weergegeven, maar naam van een icoon moet als 'lower_snake_case' worden opgegeven in Onemap beheer.
Voorbeeld: het icoon 'Exit To App' moet als exit_to_app worden ingevuld.