Natuurbeschermingscheck



In de Planning-tabel van onderdeel Beheer & onderhoud kun je met de menu-optie Natuurbeschermingscheck controleren of het geplande werk van de geselecteerde werkregels geen conflicten opleveren met de Wet natuurbescherming (Wnb). De uitvoering van het werk mag namelijk geen beschermde soorten verstoren. De bescherming geldt vaak alleen voor een bepaalde periode, zodat je meestal het onderhoudswerk toch kunt doen door de planning ervan aan te passen. Een andere mogelijkheid is om een andere maatregel of andere werkbron voor het werk te selecteren. Deze pagina beschrijft hoe je deze Natuurbeschermingscheck uitvoert.

Nadat je in Beheer & onderhoud de tabel Planning hebt geopend en bekeken hebt welke werkregels je op conflicten met de Wnb wilt controleren, kunt je op de volgende manier de Natuurbeschermingscheck uitvoeren:

  1. Zorg dat je verbinding met ArcGIS Pro hebt en dat in dit GIS een project geopend is met een kaartlaag met de vereiste flora- en faunagegevens. 

  2. Selecteer in tabel bij Beheer & onderhoud - Planning de werkregels die je wilt controleren.

  3. Selecteer optie Natuurbeschermingscheck uit het actiemenu. Het gelijknamige venster verschijnt.



  4. Selecteer uit de keuzelijst bij Laag de kaartlaag met de flora- en faunagegevens. Deze laag bevat de waarnemingen van beschermde soorten dieren of planten met de locatie en de datum van de waarneming.

    De keuzelijst geeft een overzicht van alle zichtbare lagen in het ArcGIS-project. Selecteer uit deze lijst de laag die de flora- en faunagegevens bevat, zoals de locatie en de datum van de waarneming en aparte velden voor de Nederlandse en de wetenschappelijke naam van de waargenomen soort. De beschermde status van de soort moet in de catalogus van Gisratio geregistreerd zijn. Zie onderdeel /wiki/spaces/GIS/pages/1335459870.

  5. Geef bij Buffergrootte de buffergrootte in meters op. Dit is de maximum afstand tussen een  flora- of faunawaarneming en een beheerobject waarbinnen de werkregels op een overtreding van de Wnb worden gecontroleerd. Buiten deze bufferzone wordt het geplande onderhoudswerk niet gecontroleerd.

  6. Selecteer bij Nederlandse veld uit de keuzelijst het veld (attribuut) van de laag dat de Nederlandse naam van de beschermde soort bevat, bijvoorbeeld het veld 'soort_ned'.

  7. Selecteer bij Wetenschappelijk veld uit de keuzelijst het veld (attribuut) van de laag dat de wetenschappelijke naam van de beschermde soort bevat, bijvoorbeeld 'soort_wet'.

  8. Geef bij Wettelijke status aan op welke beschermingsregimes de Wnb gecontroleerd moet worden. De paragrafen van hoofdstuk 3 van de Wnb geven aan welke soorten op basis van welke wettelijke maatregel beschermd zijn en op welke wijze. De beschermde status van de soort wordt uit de catalogus van Gisratio opgehaald. Zie onderdeel Natuurbescherming.
    1. Paragraaf 3.1. Beschermingsregime soorten Vogelrichtlijn.

    2. Paragraaf  3.2. Beschermingsregime soorten Habitatrichtlijn.

    3. Paragraaf 3.3. Beschermingsregime andere soorten.

  9. Geef bij Overige statussen aan op welke overige beschermde statussen gecontroleerd moet worden: Doelsoort of Rode lijst. De rode lijst is een landelijke lijst met alle soorten dieren en planten in Nederland die momenteel bedreigd worden. De status en ontwikkeling van een doelsoort is een ijkpunt voor de effectiviteit van het natuurbeleid van de rijksoverheid en lagere overheden (provincie en gemeente). 

  10. Klik Verwerken. De check wordt uitgevoerd en de kolom Natuurbescherming geeft aan welke werkregels wel en welke niet in strijd zijn met de Wnb (of andere statussen). 

    In kolom Natuurbescherming van de tabel Planning geeft een rood bolletje aan dat de werkregel in conflict is met de Wet natuurbescherming (Wnb) en een groen bolletje dat de werkregel niet in strijd is met de Wnb. Bij de werkregels met een leeg bolletje in deze kolom is de natuurbeschermingscheck (nog) niet uitgevoerd.

 Locatie van pagina in handleiding

 

 Metadata
Datum
 
Door
Status
INITIEEL
ReleaseGisratio 2020

2021 - NieuwlandGeo ©