Termen en begrippen



In Gisratio worden de volgende termen en begrippen gebruikt:

Attributen

Attributen of velden zijn de eigenschappen van een object (record of entiteit) in een database. Het zijn dus de gegevens die een object omschrijven. In een GIS heeft een object (feature) ruimtelijke attributen (locatie en geometrie) en beschrijvende of administratieve attributen, zoals een naam of een status. In Gisratio staan deze administratieve attributen in een dossier

Correctief onderhoud

Correctief onderhoud omvat (herstel)werkzaamheden die niet zijn te voorzien en die afwijkend van de planning moeten worden uitgevoerd. Omdat niet van te voren vast staat wanneer er waar welk onderhoud plaats moet vinden is het werk niet op een reguliere manier in te plannen. Wel kan er op ad hoc basis een korte termijn planning worden gemaakt. 

Detailplanning

In Gisratio definieert een detailplanning de uitvoeringsdetails van de beheer-en-onderhoudsmaatregelen voor een specifieke werkregel en wordt na de globale planning vastgesteld. Voor correctief onderhoud kan een detailplanning direct aan een beheerobject gekoppeld worden. Via een detailplanning kun je voor een specifiek beheerobject de uitvoerder van het onderhoudswerk wijzigen. 

Domein

Een domein is een verzameling vooraf vastgelegde waarden voor de attributen (eigenschappen) van een entiteit. Bij het toekennen van een attribuutwaarde kun je alleen een waarde uit het domein selecteren dat voor het betreffende attribuut is gedefinieerd. 

Dossier

Een dossier omvat alle informatie die op één zaak betrekking heeft. In Gisratio wordt het begrip gebruikt voor de verzameling gegevens (attribuutwaarden) van een specifiek vóórkomen van een bepaalde entiteit. Dus bijvoorbeeld alle attribuutwaarden van discipline 'maaien',  beheerobject 'BHO-23' of uitvoerder 'Ter Aarde BV'.

Entiteit

Een entiteit is iets dat bestaat. Dit kan een concreet materieel voorwerp zijn, maar ook een persoon, wezen, fenomeen of abstractie. In Gisratio wordt het begrip gebruikt om de objecten en fenomenen aan te duiden die een rol spelen in het beheer-en-onderhoudsproces, zoals beheerobjecten, maatregelen, werkplannen en uitvoerders.

Feature (GIS)

In een GIS is een feature een kaartobject met een geografische locatie en een geometrie (punt, lijn of vlak). Afgezien van locatie en geometrie bezit een feature attributen die het object beschrijven, zoals een naam, status of code. Wegen, waterlopen en percelen zijn voorbeelden van features. Features van hetzelfde type zijn verzameld in een kaartlaag (feature class). Zo kun je een laag met wegen en een laag met percelen hebben.

Geodatabase (GIS)

Een geodatabase is een database voor het opslaan, opvragen en manipuleren van ruimtelijke gegevens, dat wil zeggen gegevens van objecten met een geografische locatie en een geometrie. De locatie en geometrie van een object (feature) wordt meestal gedefinieerd door de XY-coördinaten van een kaartcoördinatenstelsel. De vorm of geometrie van het object bestaat uit een punt, een lijn of een vlak. Afgezien van locatie en geometrie worden er in de geodatabase ook beschrijvende gegevens opgeslagen, zoals bijvoorbeeld een naam, een datum of een status. 

GIS

Een Geografisch Informatie Systeem (GIS) is een applicatie voor het opslaan, beheren, visualiseren, 'bevragen' en analyseren van ruimtelijke gegevens. Deze ruimtelijke gegevens beschrijven entiteiten of fenomenen die een geometrische vorm hebben en een specifieke locatie op het aardoppervlak bezitten..

Gisratio-ID

De Gisratio-ID is een uniek veld dat een beheerobject identificeert en dat gebruik wordt om de beheerobjecten in Gisratio te koppelen aan de beheerobjecten in de kaartlaag (de onderhoudslaagvan de gekoppelde GIS-applicatie. Elk beheerobject heeft een Gisratio-ID.

Globale planning

In Gisratio definieert een globale planning een planningsperiode en een planningspatroon voor een beheeractiviteit. Een globale planning wordt opgesteld voor het vastleggen van budgetten en het opstellen van planningskaarten en rapportages.

Planmatig onderhoud

In Gisratio is planmatig onderhoud een met zekere regelmaat uit te voeren werkzaamheid voor het in goede conditie houden van landschapselementen, zoals sloten, bomen en percelen. Het onderhoudswerk is voorspelbaar en wordt over een langere periode met een vaste frequentie uitgevoerd. Het kan daarom lang van te voren worden vastgelegd in een planning die bepaalt wie er wanneer wat gaat doen.

Prestatie

De prestatie van het onderhoudswerk aan een specifiek beheerobject is een maat voor de hoeveelheid werk die bij een onderhoudsbeurt moet worden verricht. De prestatie is gebaseerd op het type onderhoudswerk (een /wiki/spaces/GIS/pages/1335296072) en een bepaalde objecteigenschap die uit de /wiki/spaces/GIS/pages/1335459878 wordt gehaald (het Prestatieveld), zoals lengte of oppervlakte. Puntobjecten gebruiken vaak voor de prestatie in plaats van de waarde van het prestatieveld de eenheid 'stuks' waarbij ieder object prestatiewaarde 1 bezit. De prestatie wordt gebruikt voor het berekenen van de kosten van het onderhoudswerk.

RAW

RAW staat voor Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw. Bij de RAW-systematiek hoort een catalogus. Dit is een verzameling van bestekomschrijvingen die ook calculeerbaar is. Dit gebeurt door een nummersysteem.

Velden

Velden of attributen zijn de eigenschappen van een object (record of entiteit) in een database.  Zie Attributen.

Wet natuurbescherming (WNB)

De Wet natuurbescherming (WNB) is sinds 16 december 2015 van kracht en bevat de regels ter bescherming van de natuur. Voor de wet zijn een aantal beschermde soorten dieren en planten aangewezen. De bescherming houdt in het algemeen in dat de betreffende soorten niet door menselijk handelen opzettelijk gedood, bedreigd of verstoord mogen worden. De beschermde soorten zijn vastgelegd in de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn en in tabellen met de 'Overige soorten'. Voor deze drie soortcategorieën gelden aparte beschermingsregimes.

WNB

WNB staat voor de Wet natuurbescherming.

 Locatie van pagina in handleiding

 

 Metadata
Datum 
Door
Status
CONCEPT
ReleaseGisratio 2020

2020 - Nieuwland Geo-informatie ©