/
Panelen

Panelen

Een kaart kan verschillende panelen bevatten die ruimte bieden voor de weergave van kaartlagen, van de legenda, de feature-info en de filters. Deze zullen hieronder in deze volgorde worden besproken. Op een PC of tablet bevinden deze panelen zich in een zijbalk aan de linker en/of rechterkant. Op een mobiel toestel bestaan de panelen uit een apart scherm dat kan worden geopend door op de betreffende knop te tikken. 

Paneel Kaartlagen

Paneel Kaartlagen is een paneel dat de opeenvolging van de beschikbare kaartlagen toont. Hier kan ook de zichtbaarheid van de kaartlagen worden aan- of uitgezet. Hier is ook te zien welke lagen niet getoond worden omdat de huidige schaal van de kaart zich buiten het zichtbaarheidsbereik van de laag bevindt (laag Bomen in het paneel links).

De volgende voorbeelden tonen het paneel op een PC.

 

screen_paneel_kaartlagen.png

 

 

In de mobiele weergave van de kaart of op een mobiel toestel kan het paneel Kaartlagen worden gevonden door op het oogje te klikken screen_mobiel_oog.png . Kies Kaartlagen en het paneel verschijnt:

screen_kaartlagen_mobiel.png

Paneel Feature-info

Feature-info is de informatie over een geselecteerd kaartobject die getoond wordt indien de knop Feature-info

is geselecteerd knop-feature-info-pc.png en op het feature wordt geklikt of getikt. Hoewel deze informatie ook in een pop-up kan worden getoond zal het ook vaak in een paneel van de kaart worden getoond. Dit zou er als volgt kunnen uitzien:

paneel-feature-info-pc2.png

In de mobiele weergave of in de app bestaat het verschil tussen zijpaneel niet en zal er na het tikken op een feature de feature-info verschijnen aan de onderkant van het scherm:

paneel-feature-info-mobiel.png

Indien er meerdere kaartobjecten worden geraakt door een klik of een tik zijn er twee mogelijkheden, al naar gelang hoe de kaartbeheerder de kaart heeft ingericht. Het kan zijn dat je alle informatie in hetzelfde paneel te zien krijgt ook al bevinden de gevonden objecten op verschillende kaartlagen. Je kunt dan met de pijltjes aan de onderkant door alle beschikbare feature-info heen bladeren.
Het kan ook zijn dat ervoor gekozen is om de feature-info uit verschillende kaartlagen apart te houden. In dat geval moet je eerst de kaartlaag kiezen waarvan je de feature-info wilt zien. Dit kan middels het lagen icoon in het paneel: screen_kies_laag_fi.png
Kies vervolgens de kaartlaag waarin je geinteresseerd bent:

screen_laagkiezer_fi.png

In de mobiele weergave werkt dit op een identieke wijze.

Paneel Filter

In het paneel Filter kan een kaartlaag gefilterd worden. Dat wil zeggen dat de kaartlagen alleen objecten toont waarvan een attribuut een bepaald waarde heeft dus bijvoorbeeld Projectstatus is ‘opgeleverd’ of boomsoort is ‘eik’. Daartoe moet je als gebruiker bij filter de gewenste waarde intypen om de kaartlaag te filteren.
Klik op het plusje om de filter te activeren.

screen_paneel_filter1.png

Het nadeel hiervan is dat je de exacte waarde van het filterattribuut moet weten. In de bovenstaande afbeelding moet de gebruiker weten de waarde in het latijn in de database van de kaartlaag staat en dat een ‘Tilia' een linde is als hij/zij alle lindes wil zien op de kaart.
In zo’n geval zal de beheerder vaak een zgn. domeinlijst hebben ingericht zodat de gebruiker uit een lijst met beschikbare waarden kan kiezen. Deze kunnen worden gekozen in een selectbox:

screen_paneel_filter2.png

Dit heeft als bijkomstig voordeel dat de beheerder de waardes met een ander label kan presenteren waardoor het niet meer nodig is om te weten dat een 'Tilia' een linde is.
Klik ook hier na het maken van een keuze op het plusje om het filter te activeren.

Het is ook mogelijk dat de beheerde het filter heeft ingericht als een zgn. Quickfilter. De waarde worden dan gepresenteerd als knoppen waarop een gebruiker op moet klikken om het filter te activeren.

screen_paneel_filter3.png

Paneel Actieve Filters

Het paneel actieve Filters toont welke filters op de kaartlaag er op dit moment aanstaan. Het is standaard gedrag in Onemap dat gekozen filters worden toegevoegd. Dus indien er gekozen wordt voor het filter ‘Plataan’ op de kaartlaag bomen en vervolgens voor de waarde 'Eik' zullen zowel de platanen als de eiken worden getoond.

screen_actfilters.png

Middels het kruisje rechts van de gekozen waarde kunnen de objecten met die waarde weer worden verwijderd.
Het is nu ook mogelijk voor een beheerder om aan te geven dat een filter een zgn. enkelvoudig filter is. In dit geval wordt een laag altijd gefilterd op een enkele waarde. In bovenstaand voorbeeld zullen alle platanen eerst van de kaart worden gewist en vervolgens alleen de eiken worden getoond.

Paneel Zoeken

Het paneel zoeken is bedoeld om objecten of features op de kaart te vinden waarvan de gebruiker weet dat ze bestaan alleen niet weet waar ze liggen. Vaak is dit het geval in administratieve processen waar de gebruiker wel kennis heeft van de benodigde attribuutgegevens maar niet precies waar het object ligt. Voorbeeld hiervan zou bijvoorbeeld kunnen zijn een kaartlaag met percelen:

screen_percelen.png

Indien de gebruiker de attribuutgegevens of administratieve gegevens tot zijn beschikking heeft zou een helpfunctie als de onderstaande een goede methode zijn om een specifiek perceel te vinden:

screen_zoek_perceel.png

met als resultaat:

screen_perceel_gevonden.png

Paneel Legenda

Een paneel waar de betekenis van de zichtbare lagen uitgelegd wordt aan de hand van een afbeelding van de kaartlaagobjecten met daarbij een verklarende tekst.

screen_legenda.png

 

 

 

 

screen_onemap_logo2.png

Related content