Navigeren




Het wijzigen van het gebied van de kaart dat je in de viewer ziet wordt navigeren genoemd. In een kaart heb je verschillende functies tot je beschikking om te navigeren. Deze navigatiefuncties worden in de volgende paragrafen kort beschreven:

Extra informatie

Zie voor meer informatie over het navigeren op een kaart de instructiepagina Openen van kaart en navigeren (video).

In- of uitzoomen

Op een PC of tablet zijn er standaard knoppen aanwezig waarmee je stapsgewijs kunt inzoomen of uitzoomen. Deze knoppen vind je rechts onderin de kaart. 

Deze standaard zoomknoppen op de kaart zijn niet beschikbaar op een mobiel toestel.

Dezelfde plus- en minknoppen, alleen met een iets ander uiterlijk, kun je ook op een werkbalk aantreffen, bijvoorbeeld op de werkbalk Navigatie zoals op de volgende afbeeldingen te zien is (links PC, rechts mobiel):

De werking van de knoppen is eenvoudig: wanneer je op de plusknop drukt zoom je in (waarbij de schaal van de kaart twee keer zo groot wordt) en wanneer je op de minknop drukt zoom je uit (waarbij de schaal van de kaart twee keer zo klein wordt). 

Afgezien van de plusknoppen zijn er andere manieren om in te zoomen:

PCMobiel
DubbelklikkenDubbeltikken
Muiswiel naar je af draaien.Vingers op scherm uit elkaar bewegen
Shift-toets indrukken en slepen met de muis.

Er zijn voor de minknoppen ook alternatieven om uit te zoomen:

PCMobiel
Muiswiel naar je naar je toe draaien.Vingers op scherm naar elkaar toe bewegen

Verschuiven van de kaart

Een andere manier om het gebied van de kaart dat je in de viewer ziet te wijzigen is om de kaart te verschuiven. De schaal  blijft dan hetzelfde.

Voor het verschuiven van de kaart is de volgende knop Verplaatsen beschikbaar:

Met deze knop geactiveerd kun je de kaart verschuiven door met de muis over de kaart te slepen of met je vinger op een touchscreen over de kaart te vegen. 

Slepen met de muis is de muisaanwijzer over de kaart bewegen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt.

De functie Verplaatsen is standaard actief. Ook met de knop Feature-info geactiveerd kun je de kaart nog verschuiven.

Terug naar extent van de kaart

Met de knop Terug naar extent van de kaart spring je terug naar het gebied van de kaart dat bij het openen van de kaart in de viewer getoond werd. Met deze knop kun je dus zowel de schaal van de kaart veranderen als de kaart verschuiven. De knop is hieronder afgebeeld (links PC, rechts mobiel):

Zoeken adres 

Met het zoekveld boven een kaart kun je naar de locatie van een opgevraagd adres navigeren.

In het zoekveld typ je een (deel van een) adres in en selecteer je een adres uit de lijst die eronder verschijnt. Onemap zoomt vervolgens in op de locatie van het betreffende adres, dat wil zeggen dat de kaart wordt verplaatst zodat die locatie in het centrum van de kaart komt te liggen en dat de schaal van de kaart veel groter wordt zodat het adres goed in beeld komt (tenzij je al sterk ingezoomd bent). Afgezien van een huisadres kun je zo ook zoeken naar een straat of een gemeente.

In welke mate er ingezoomd wordt is onafhankelijk van de afmetingen van de locatie die je hebt opgezocht. Er wordt altijd ingezoomd naar dezelfde schaal (bijvoorbeeld bij een RD-projectie naar een schaal van 1:750). Op locatie 'Gemeente Amsterdam' zal bijvoorbeeld even veel worden ingezoomd als op huisadres 'Paleisstraat 1, 1012RB Amsterdam'. 

Voor meer informatie zie onderdeel /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/2424635393.

Huidige locatie

Op een mobiel is standaard de volgende knop aanwezig om naar je huidige GPS-positie te navigeren. 

Deze knop is alleen op een mobiel toestel beschikbaar.

Met deze knop geactiveerd (blauw) wordt je GPS-positie op de kaart gemarkeerd door het symbool dat ook op de knop staat afgebeeld. Zodra je de knop inschakelt zal Onemap naar je huidige locatie navigeren: de kaart verschuift zodanig dat je locatie precies in het midden van de kaart komt te liggen. Onemap zal er niet op inzoomen, zodat de schaal van de kaart hetzelfde blijft. Je kunt daarna wel weer de kaart verschuiven waardoor je huidige locatie zich niet meer in het kaartcentrum zal bevinden.


Locatie van pagina


 



 Metadata
Datum

 


Door
Status

INITIËEL

Release

???


NieuwlandGeo ©


Locatie van pagina


 



 Metadata
Datum

 


Door
Status

INITIËEL

Release

???


NieuwlandGeo ©