Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

Samenvatting

De Catalogus van Gisratio gebruik je voor het registreren van de 'stamgegevens' van het onderhoudswerk. Dat zijn de vaste gegevens die niet of zelden worden gewijzigd. Je opent de catalogus door tabblad Catalogus te selecteren.

De catalogus in Gisratio kun je beschouwen als een verzameling van geregistreerde beheerobjecten, beheereenheden, gebieden en maatregelen. De budgetten en grootboeknummers kunnen in de catalogus worden vastgesteld, evenals werkplannen, werkorders, werkbronnen en uitvoerders. Een goede inrichting van de catalogus vereenvoudigt het beheer en onderhoud van de beheerobjecten en de planning en administratie van het uitgevoerde werk. Doorgaans wordt voorafgaand aan het inplannen van onderhoudswerk de catalogus gevuld en vastgelegd, maar hij kan ook gedurende het onderhoudsproces worden aangepast.

Inhoudsopgave


Entiteiten en dossiers

In Gisratio wordt de verzameling gegevens van één individueel vóórkomen van een bepaalde entiteit (objecttype) een dossier genoemd. Dus alle eigenschappen van een specifieke maatregel staan in een dossier opgeslagen.

In de catalogus worden de dossiers met de stamgegevens, d.w.z. de vaste gegevens die niet of zelden worden gewijzigd, vertegenwoordigd door de volgende entiteiten (zie ook pagina /wiki/spaces/GIS/pages/1332707586):

Toevoegen van dossiers

Je kunt op tabblad Catalogus nieuwe dossiers aan de catalogus toevoegen. Dat gaat op de volgende manier:

  1. Kies uit het zijmenu het objecttype (entiteit) waarvan je een nieuw dossier wilt toevoegen. Een tabel met de dossiers van het geselecteerde objecttype verschijnt.

  2. Selecteer boven de tabel uit het actiemenu (drie puntjes) de optie om een nieuw dossier toe te voegen, bijvoorbeeld Werkbron toevoegen


    Een formulier verschijnt waarin je de gegevens van het objecttype kunt invullen. De verplichte gegevens worden aangeduid met een asterisk.

  3. Vul in het formulier de gegevens in. Zorg dat alle verplichte velden zijn ingevuld.

  4. Zorg dat de optie Actief is ingeschakeld (schuifje naar rechts). Hiermee geef je aan dat je het dossier wilt gebruiken bij de planning en uitvoering van het onderhoudswerk.


  5. Klik op de knop Verwerken.

    Je keert terug naar de tabel met dossiers waaraan het nieuwe dossier is toegevoegd.

De volgende video laat zien hoe je een dossier van een nieuw gebied toevoegt aan de catalogus:

Raadplegen en wijzigen van dossiers

Je kunt op tabblad Catalogus de dossiers in de catalogus raadplegen en wijzigen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Kies uit het zijmenu het type object (entiteit) waarvan je een dossier wilt wijzigen, bijvoorbeeld Beheereenheden of Maatregelen. Er verschijnt een tabel met alle beschikbare dossiers van het geselecteerde objecttype. In de tabel kun je de meeste gegevens in het dossier raadplegen. 

  2. Dubbelklik in de tabel op een dossier om alle gegevens in het dossier te kunnen zien. Deze verschijnen op de detailpagina van het dossier, bijvoorbeeld de pagina Beheereenheid in detail.

  3. Klik op de knop Bewerken

    Je kunt hierna de gegevens wijzigen. 

    Het kan voorkomen dat in het dossier bepaalde gegevens niet te wijzigen zijn.

  4. Klik Opslaan om de wijzigen op te slaan.

    Hierna keer je terug naar de tabel met alle beschikbare dossiers.

De volgende video laat zien hoe je het dossier van een werkbron bewerkt:

Verwijderen van dossiers

Je kunt op tabblad Catalogus bestaande dossiers uit de catalogus verwijderen. Dat gaat op de volgende manier:

  1. Kies uit het zijmenu het objecttype (entiteit) waarvan je een dossier wilt verwijderen. Een tabel met de dossiers van het geselecteerde objecttype verschijnt.

  2. Selecteer in de tabel het dossier dat je wilt verwijderen door het dossier aan te vinken. Je kunt ook meerdere dossiers aanvinken, maar dan worden ook later meerdere dossiers verwijderd.

  3. Selecteer boven de tabel uit het actiemenu de optie Verwijderen.  Een bevestigingsvenster verschijnt waarin je gevraagd wordt of je de geselecteerde regel (= dossier) echt wilt verwijderen. 


  4. Klik in het bevestigingsvenster op de knop regels verwijderen.



    De geselecteerde dossiers worden verwijderd en zijn dan ook niet meer in de tabel te zien.

De volgende video laat zien hoe je het dossier van een werkbron verwijderd:

Locatie van pagina


The selected root page could not be found.

 

Metadata


Datum

  


Door
Status

INITIEEL

Release

Gisratio 2021


2021 - Nieuwland Geo-Informatie ©

  • No labels