null

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Samenvatting

WGP Beheer is de beheermodule van WGP waarmee je de themakaarten samenstelt, configureert en op het internet publiceert. Je gebruikt de module ook voor het onderhoud van gepubliceerde kaarten en voor het beheer van databronnen, werkomgevingen, autorisatie en gebruikers.

WebGIS Publisher (WGP) bestaat uit een beheermodule (WGP Beheer) en een raadpleegmodule (WGP Viewer). Met de beheermodule stel je de thematische kaarten samen en publiceer je de kaarten op het internet. Je bepaalt in deze module welke gegevens en welke gebieden op de kaarten te zien zijn. De module is geïmplementeerd als webapplicatie. Dit wil zeggen dat je een webbrowser gebruikt, zoals Firefox of Chrome, om de applicatie te gebruiken.

Attentie! 
Je moet in WGP Beheer niet tegelijkertijd meerdere kaarten openen op verschillende tabbladen van de webbrowser. Hierdoor kunnen wijzigingen in de ene kaart opgeslagen worden in een andere kaart.

Algemene werkwijze

De algemene werkwijze voor het publiceren van nieuwe kaarten vanuit de beheermodule WGP Beheer is als volgt:

  1. Starten
    Start webapplicatie WGP Beheer door het internetadres (URL) van de beheermodule in je webbrowser op te geven. Meld je vervolgens aan bij WGP. Je hebt hiervoor een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig en voldoende rechten om de beheertaken te kunnen verrichten. Elke gebruiker is gekoppeld aan een of meer omgevingen. Zie onderdeel Aanmelden en afmelden.

  2. Kaartservices
    Voeg aan je omgeving kaartservices toe. Dit zijn de webservices die (geografische) gegevens beschikbaar stellen en waaruit je de kaartlagen haalt die je aan een kaart wilt toevoegen. Je kunt verschillende typen kaartservices gebruiken, zoals WMS, of  WFS. Elk van deze servicetypen gebruikt een eigen protocol voor het uitleveren van de gegevens. Zie onderdeel Kaartservices.

  3. Kaartlagen
    Voeg uit de beschikbare kaartservices, dit hoeven niet alleen de zelf aangemaakte te zijn, de lagen toe die je in de kaart wilt gaan gebruiken. De lagen dienen aan een van de omgevingen van de service gekoppeld te zijn. Configureer de lagen en bepaal welke gebruikersgroepen de lagen mogen zien (en eventueel mogen bewerken). De configuratie van de laag omvat onder meer zaken als de weergavestijl van de kaartobjecten, de op te vragen laaginformatie (feature-info) en de metadata. Zie onderdeel Kaartlagen.

  4. Kaart
    Maak een nieuwe kaart aan en definieer de kaart door kaartlagen toe te voegen en de kaartpresentatie te configureren. De autorisatie voor de zichtbaarheid van de kaart wordt bepaald door de omgeving van de kaart en wie er de lagen van de kaart mag zien. Zie onderdeel Kaarten.

  5. Publiceren
    Publiceer de kaart op het web. Hierna is de interactieve themakaart die je in WGP hebt gedefinieerd op het internet of een intranet als webpagina beschikbaar. Je kunt de kaart raadplegen door in een webbrowser het juiste URL-adres op te geven of door de kaart uit het kaartenoverzicht van WGP te selecteren. 

Naderhand kun je in de beheermodule alle instellingen van een kaart weer opvragen en aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe kaartlagen toevoegen, services veranderen en de opmaak van de kaart wijzigen.

Omgevingen en autorisatie

In WGP regel je de autorisatie van de kaarten en kaartlagen met behulp van omgevingen en gebruikersgroepen. Zowel kaarten, lagen, bronnen (services) als gebruikersgroepen zijn gekoppeld aan omgevingen. De gebruikers zijn ingedeeld in gebruikersgroepen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen groepen met de rol Beheerder met toegang tot WGP Beheer en groepen zonder die rol die niet deze beheermodule kunnen gebruiken.

Een gebruiker kan een service, laag of kaart beheren als die gebruiker tot een beheergroep behoort die gekoppeld is aan alle omgevingen van de te beheren service, laag of kaart. Indien een gebruiker niet alle omgevingen van een service bezit, maar wel minstens één, dan kan deze gebruiker de service wel gebruiken bij het samenstellen van een laag, maar de service zelf niet wijzigen. Indien een gebruiker niet alle omgevingen van een laag bezit, kan die de laag wel toevoegen aan een kaart, maar de laag zelf niet wijzigen. 

Een gebruiker kan een kaart in WGP Viewer zien als de omgeving van zijn groep overeenkomt met die van de kaart. Voor de zichtbaarheid van de kaartlagen zijn deze apart geautoriseerd, waarbij een gebruiker de laag kan zien als een groep waartoe hij behoort bij de laagrechten is geselecteerd. Indien een kaart alleen lagen bevat die voor de gebruiker onzichtbaar zijn, zal de hele kaart niet te zien zijn.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam fermentum vestibulum est. Cras rhoncus. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Sed quis tortor. Donec non ipsum. Mauris condimentum, odio nec porta tristique, ante neque malesuada massa, in dignissim eros velit at tellus. Donec et risus in ligula eleifend consectetur. Donec volutpat eleifend augue. Integer gravida sodales leo. Nunc vehicula neque ac erat. Vivamus non nisl. Fusce ac magna. Suspendisse euismod libero eget mauris.

Locatie van pagina


 

Metadata


Datum

22 11 2017


Door
Status

INITIËEL

Release

WGP 5.0


Nieuwland Geo-Informatie ©

  • No labels