Instellingen van achtergrondlagen (WMS-laag)
De WMS- of WMTS-kaartlagen afkomstig van uit databronnen van het type PDOK achtergronden
, OpenStreet Map
, Google
en Bing
worden standaard gebruikt als achtergrondlagen. Daarnaast is er in WGP de mogelijkheid om WMS- of WMTS-voorgrondlagen te wijzigen in een achtergrondlaag. De achtergrondlagen bezitten niet alle instellingen die voor een WMS-voorgrondlaag beschikbaar zijn. Achtergrondlagen hebben als extra optie de instelling Zoomniveau's overnemen van (hieronder beschreven).
Bij het weergeven van een themakaart neemt WGP het maximum zoomniveau van de achtergrondlaag over die op dat moment actief is. Dit is om te voorkomen dat er ingezoomd wordt op een afbeeldingsbestand (zoals een PNG- of JPG-bestand) dat voor dat zoomniveau totaal ongeschikt is. Wanneer er 'Geen achtergrond
' geselecteerd is, kun je heel ver inzoomen, tot naar een schaal van 1:9.
Je kunt voor een achtergrondlaag de volgende instellingen wijzigen.
Op tabblad Algemeen:
- Naam
- Trefwoorden
- Toon omschrijving
- Omschrijving
- Omschrijving via URL
- Zichtbaarheidsrange
- Presentatie
- Zoomniveau's overnemen van
- Bestandsformaat
- Kaartlaag getegeld?
De laatste vier velden zijn niet voor alle achtergrondlagen beschikbaar. Met de zichtbaarheidsrange van de achtergrondlagen kun je regelen dat in een bepaald schaalbereik een bepaalde achtergrondlaag te zien is.
Op tabblad Geavanceerd:
- Als download beschikbaar?
- Gebruik proxy?
- Metadata URL
- Tekenstijl
- Toon Legenda? (met opties Legenda standaard open?, Legenda URL en Legendatype)
- Icoon
- Attribution tekst
- Custom URL toevoeging
- Bronprojectie kaartlaaggegevens
- Verberg foutindicator lagen
Instelling Als download beschikbaar? is niet voor alle achtergrondlagen beschikbaar.
Op tabblad Stijl (alleen laag Google straten):
- Gebruik eigen stijl
- Stijl
Voor een willekeurige WMS-laag die je als achtergrond gebruikt, zijn andere zoomniveaus beschikbaar dan voor de achtergrondlagen van Google of Bing. Met instelling Zoomniveau's overnemen van kun je voor deze WMS-laag in een kaart met projectie EPSG:3857
(WGS84 Web Mercator
) de zoomniveaus van Google of Bing overnemen, zodat wanneer je van de ene naar de andere achtergrond overschakelt, de schaal van de kaart niet verspringt. Deze instelling is alleen te gebruiken voor projectie EPSG:3857
.
Om verder op de kaart te kunnen inzoomen dan de standaard zoomniveaus van een WMTS-laag toelaten, is er voor WMTS-achtergrondlagen de instelling Extra zoomniveaus beschikbaar. Voor XYZ-lagen kun je het aantal zoomniveaus instellen met het veld Aantal zoomniveaus.
De legenda van achtergrondlagen wordt in een kaartpresentatie niet weergegeven. Bij het toevoegen van een nieuwe achtergrondlaag zijn de selectievakjes Toon Legenda? en Legenda standaard open? daarom ook niet geselecteerd. Je kunt de legenda-instellingen wel invullen, maar die worden pas gebruikt wanneer je de achtergrondlaag op de voorgrond zet (instelling Presentatie). Hetzelfde geldt voor de instelling Als download beschikbaar?. De instelling is wel te configureren, maar de download-functie is pas in een kaartpresentatie beschikbaar als de laag op de voorgrond is gezet. Sommige achtergrondlagen kunnen echter niet op de voorgrond gezet worden.
Zie voor het gebruik van een zichtbaarheidsrange voor achtergrondlagen paragraaf Zichtbaarheidsrange van achtergrondlagen. Zie voor de opmaakinstellingen van een Google straten-laag op tabblad Stijl paragraaf Aangepaste stijl voor achtergrondlaag Google straten. Zie voor alle andere laaginstellingen onderdeel Instellingen van WMS-lagen.
Zichtbaarheidsrange van achtergrondlagen
Je kunt in WGP Beheer aan een achtergrondlaag een schaalbereik toevoegen met de instelling Zichtbaarheidsrange (op tabblad Algemeen). Bij het inzoomen of uitzoomen schakelt WGP automatisch over op de achtergrondlaag waarvan de gedefinieerde zichtbaarheidsrange op de huidige schaal van toepassing is. Is er voor de schaal van de kaart geen zichtbaarheidsrange gedefinieerd, dan toont WGP de laag die standaard als achtergrond wordt gebruikt.
Opmerking
De standaard achtergrondlaag is de laag die in de kaartconfiguratie ingeschakeld is (in WGP Beheer) of die door de gebruiker handmatig is geselecteerd in paneel Kaartlagen
(in WGP Viewer).
Een WGP-kaart kan slechts één achtergrondlaag tegelijkertijd weergeven. Indien de zichtbaarheidsintervallen van de achtergrondlagen elkaar overlappen, zal één van die lagen weergegeven worden. Hierbij krijgt de standaard achtergrondlaag steeds voorrang. Als de huidige achtergrondlaag de standaard laag is, blijft de laag dus zichtbaar en gebeurt er verder niets. Als de huidige achtergrondlaag niet de standaard laag is, dan schakelt WGP over op de standaard laag, ook al loopt de zichtbaarheidsrange van de huidige laag door. Indien de standaard laag niet beschikbaar is (buiten range), dan wordt bij het bepalen van de achtergrond de volgorde van de laagopeenvolging aangehouden. Dan wordt de eerste achtergrondlaag van boven weergegeven waarvan de zichtbaarheidsrange overeenkomt met de kaartschaal.
Aangepaste stijl voor achtergrondlaag Google straten
WGP biedt de mogelijkheid om de stratenkaartlaag van Google Maps met een eigen stijl weer te geven. Deze aangepaste weergavestijl bestaat uit een Javascript style array die je op tabblad Stijl van de kaartlaaginstellingen aan de laag koppelt. Voorbeelden van aanpaste weergave stijlen voor de Google-achtergrondlagen zijn te vinden op de website https://snazzymaps.com. Zie voor meer informatie ook webpagina https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/styling.
Op de volgende manier kun je voor stratenkaartlagen van Google Maps een eigen weergavestijl definiëren:
- Open een kaart met een databron van het type '
Google
' en met een stratenkaartlaag van Google Maps. - Kies optie Kaartlagen uit het Themakaart-menu. De pagina Kaartlagen beheren verschijnt. In de tabel met de beschikbare kaartlagen staat de stratenkaartlaag van Google Maps.
- Klik bij deze kaartlaag op Wijzigen. De kaartlaaginstellingen verschijnen op pagina Kaartlagen beheren – Laag wijzigen.
- Verander op tabblad Algemeen de naam van de kaartlaag. Je kunt op deze manier verschillende Google straten-lagen in je themakaart als achtergrond gebruiken, iedere laag met een eigen stijl.
- Selecteer bij de kaartlaaginstellingen tabblad Stijl.
- Vink het selectievakje Gebruik eigen stijl aan.
- Kopieer de aangepaste stijl (de Javascript style array) in het veld Stijl. Kopieer bijvoorbeeld een stijl van website https://snazzymaps.com.
- Klik op Opslaan om de gewijzigde laaginstellingen op te slaan.
Vorige versie van deze pagina: Versie 4.7.0