Wat zijn themakaarten?
In WebGIS Publisher (WGP) kun je een themakaart beschouwen als een configuratiebestand dat alle instellingen bevat van een thematische kaart die met WGP op het internet wordt gezet, het verbreidingsgebied van de kaart (de extent), de kaartprojectie, de gegevens die op de kaart worden getoond (in thematische kaartlagen). Voordat je in WGP Beheer een nieuwe kaart kunt aanmaken of een bestaande kaart kunt wijzigen, moet je eerst een themakaart openen. Dit kan een bestaande kaart zijn of een nieuwe kaart. Bestaande kaarten open je door op pagina Kaarten voor de betreffende kaart op Bewerk te klikken.
De volgende afbeelding toont het Kaart-menu van de kaart
Testkaart
en ook een deel van pagina Kaart bewerken met de algemene instellingen van deze kaart:
Een themakaart bestaat uit de volgende instellingen en componenten:
Kaartinstellingen
De algemene instellingen van de themakaart, zoals de naam, de titel, de kaartprojectie, het maximaal zichtbare deel van kaart (de extent). Zie hiervoor onderdeel Kaartinstellingen.Kaartlagen
De thematische gegevens die op de kaart worden afgebeeld zijn opgenomen in kaartlagen. Ieder thema wordt door een aparte kaartlaag vertegenwoordigd. Je kunt bepaalde lagen als ondergrond van de kaart gebruiken. De lagenhiërarchie gebruik je om de volgorde van de kaartlagen vast te leggen. Deze volgorde bepaalt de zichtbaarheid en selecteerbaarheid van de kaartobjecten van de verschillende kaartlagen.Presentatie
De kaartpresentatie bepaalt de manier waarop je de kaart presenteert, zoals in een WGP Viewer of als een widget. Voor tablets is een aparte Mobiele viewer beschikbaar. In WGP Beheer kun je de lay-out en de beschikbare functionaliteit van deze presentatievormen afzonderlijk configureren. Zie onderdeel Presentaties.Opmerking
Presentatie App is als WGP add-on beschikbaar en wordt gebruikt voor de presentatie van de kaarten in WebGIS App
Toevoegen van een kaart
Je kunt op de volgende manier een kaart aan een omgeving toevoegen:
- Open pagina Kaarten met de gelijknamige optie uit het hoofdmenu.
- Klik Kaart toevoegen. Pagina Kaart toevoegen verschijnt.
- Vul de instellingen van de kaart in. Zie onderdeel Kaartinstellingen.
- Selecteer een omgeving. Je kunt daarbij alleen uit de omgevingen kiezen die aan jouw gebruikersgroep zijn gekoppeld.
- Geef aan of de kaart in de app of in de viewer te zien moet zijn.
- Klik Opslaan.
Nadat je de kaart hebt aangemaakt kun je hem met de opties van het Kaart-menu verder configureren. Zie onderdeel Configuratie van een kaart.
Bewerken van een kaart
Nadat je een nieuwe kaart hebt aangemaakt of tijdens het bewerken van een kaart, is die kaart de actieve of huidige kaart. Met de opties van het Kaart-menu aan de linkerkant van het scherm kun je de geopende kaart configureren en een eerdere configuratie aanpassen.
Op pagina Kaarten kun je een bestaande kaart openen door naast de kaart op Bewerk te klikken.
Je kunt met de opties uit het Kaart-menu de volgende aspecten van de kaart configureren:
- Algemeen
Algemene kaartinstellingen, zoals de titel, kaartprojectie, of het gebied van de kaart (extent). Zie onderdeel Algemene kaartinstellingen. - Laagboom (zie onderdeel Laagboom):
- Kaartlagen aan de kaart toevoegen.
- De volgorde van de kaartlagen die aan de kaart zijn toegevoegd en de hiërarchische structuur van deze opeenvolging.
- De kaartpresentatie (zie onderdeel Kaartpresentatie):
- Configuratie
de inrichting van kaartattributen óp de kaart, zoals een noordpijl, een overzichtkaartje of een navigatietool. - Footer
de inrichting van de kaartattributen onder de kaart (in de benedenbalk of footer). De benedenbalk bevat kaartattributen zoals ... - Zijbalk
de inrichting van de panelen náást de kaart (in een zijbalk) met daarin bijvoorbeeld de kaartlagen, een legenda, favoriete kaartbeelden of tools om te zoeken en filteren.
- Configuratie
Autorisatie van de kaart
Informatie over de kaartautorisatie, wie de kaart mag zien, staat vermeld op pagina Rechten. Je opent deze pagina met de optie Rechten van het Kaart-menu. De autorisatie van de kaart wordt geregeld via de autorisatie van de kaartlagen en de omgeving van de kaart. In principe mag een gebruikersgroep de gekoppeld is aan een omgeving van de kaart, deze kaart ook zien. Wanneer de kaart aan een publieke omgeving is gekoppeld, kunnen ook onaangemelde gebruikers de kaart zien. De kaart is dan dus voor iedereen toegankelijk. De kaartlagen van een kaart zijn echter afzonderlijk geautoriseerd en de kaart toont alleen de lagen waarvoor een gebruiker kijk- of bewerkrechten bezit. Voor elke gebruikersgroep in de omgeving van de kaartlaag wordt apart aangegeven of die groep de laag mag zien of zowel zien als bewerken. Een kaart zonder zichtbare lagen, is zelf in het geheel niet toegankelijk.
Zie ook
Locatie van pagina
Metadata
Datum | 21 november 2017 | |
Door | Rieks van der Straaten | |
Status | INITIËEL | |
Release | WGP 5.0 | |
Nieuwland Geo-Informatie © |