Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

De velden die je aan een tabblad van een formulier hebt toegevoegd, kun je in het venster Velden bewerken verder configureren. Dit venster verschijnt door op tabblad Opmaak (van pagina Formulieren beheren) achter het veld op het volgende tandwiel-icoon te klikken:

Opmerking

De veldconfiguratie van een kaartlaag wordt ook gebruikt voor de filters van deze laag. Zie onderdeel 'Filters'.

Na het aanmaken van een nieuw formulier moet je het eerst opslaan voordat je een veld kunt bewerken.


Op de volgende manier configureer je in WGP Beheer een veld van een formulier of een filter:

  1. Klik op het tandwiel-icoon achter het veld dat je wilt bewerken. 

    Het volgende venster Veld bewerken verschijnt:

    Het informatieveld Naam vermeldt de naam van het veld zoals die in de kaartservice is gedefinieerd. Je kunt dit veld niet wijzigen. Bij Label is aanvankelijk deze naam ook ingevuld, maar daar kun je de veldnaam zoals WGP die weergeeft veranderen. Bij Weergave - Veld type staat het datatype van het veld vermeld zoals WGP dat van de databron heeft ontvangen. De volgende types worden onderscheiden:

    • String: alfanumerieke tekst.
    • Date: een datum (jjjj-mm-dd); eventueel ook met een tijdsaanduiding (jjjj-mm-dd Thh-mm-ss)
    • Integer: een positief of negatief geheel getal
    • Float: een positief of negatief reëel getal
    • Boolean: waarde 'true' of 'false'
    • Geometry: de geometrie van een object
    • Unknown: overige datatypes.
  2. Vul een of meer van de volgende velden in (of wijzig de reeds ingevulde waarde): 

    Label

    De naam van het veld zoals dat in het formuliervenster wordt getoond.

    Opmerking

    Wanneer je het label van een veld hebt veranderd, dan is dat pas na het verversen van pagina Formulier beheren in de opbouw van het formulier te zien. De pagina wordt ververst nadat je het formulier hebt opgeslagen of het formulier opnieuw hebt geopend.

    Omschrijving

    Een omschrijving van het veld. Deze omschrijving verschijnt als tooltip wanneer je in het formuliervenster de muis boven het informatiesymbool naast het veld houdt.

    Placeholder

    Een tijdelijke aanduiding in een leeg veld om aan te geven om wat voor soort gegeven het gaat en wat je er in moet vullen, zoals Adres of Postcode.
    De volgende afbeelding geeft een voorbeeld van een omschrijving en een placeholder voor het veld Postcode:

    Standaard waarde

    De standaardwaarde van een formulierveld is de waarde voor dat veld die bij het openen van het formulier al van te voren is ingevuld. Zie onderdeel 'Bewerken formuliervelden#Standaardwaarden voor formuliervelden'. 

    Attentie!

    Als je een standaardwaarde voor een veld opgeeft, zorg er dan voor dat je altijd een geldige waarde invult. Dit geldt in het bijzonder voor de velden die door de WGP-gebruiker niet te wijzigen zijn, zoals de verborgen velden en de velden die niet te bewerken zijn.

  3. Geef aan of het veld wel of niet Bewerkbaar is. 

    Standaard is het selectievakje aangevinkt en kun je het veld bewerken (mits je schrijfrechten hebt voor de databron). Door het vinkje weg te halen maak je het veld onwijzigbaar (alleen-lezen). Een onwijzigbaar veld kan nooit verplicht zijn. 

  4. Geef aan of het veld wel of niet Verplicht is. 

    Standaard is het selectievakje niet geselecteerd en is het veld dus niet verplicht. Het invullen van het veld is dan optioneel. Door het vakje aan te vinken maak je het veld verplicht. Je moet dan het veld altijd invullen.

    Attentie!

    Verplichte velden moeten bewerkbaar zijn. De configuratie waarbij de optie Verplicht is geselecteerd en de optie Bewerkbaar niet is aangevinkt, is ongeldig en kan daarom niet worden opgeslagen. 

    Maak een verplicht veld niet Verborgen, tenzij het veld automatisch met een geldige standaardwaarde wordt gevuld.

  5. Geef aan of je het veld wilt verbergen (optie Verborgen). 

    Een verborgen veld wordt niet getoond in het mutatieformulier en kan dus door WGP-gebruikers niet ingevuld worden. Je kunt het veld echter wel automatisch door WGP laten vullen met een standaardwaarde. Zo kun je in een formulier automatisch voor een feature de aanmaakdatum opslaan, of de naam van de gebruiker die de feature heeft aangemaakt.

    Het verbergen van velden is alleen beschikbaar voor Elementtype 'Tekst', 'Datumkiezer' of 'Datum & Tijd'.

    Attentie!

    Maak verborgen velden niet verplicht en controleer of je geen ongeldige waarde voor een verborgen veld hebt opgegeven.

  6. Kies het Elementtype door een type uit de keuzelijst te selecteren.  

    Attentie!

    Elementtypes Postcode, Email, Slider en Datum & Tijd worden alleen voor formulieren gebruikt en niet voor filters.  Elementtype Multi-select gebruik je alleen voor filters, om in een filter meerdere veldwaarden te selecteren (zie onderdeel Opties voor filtervelden).

    Type Camera wordt alleen in de formulieren van WebGIS App gebruikt en activeert de camera-functie op het mobiele toestel waarop de app is gestart. WebGIS App is een WGP add-on die apart wordt uitgeleverd.

     Toelichting elementtype ...

    Het elementtype geeft de weergave of het format van de veldwaarde in het attributenvenster aan. De volgende types worden onderscheiden (sommige types zijn alleen voor formuliervelden van toepassing is en niet voor filtervelden):

    • Tekst:
      een alfanumerieke tekst van één regel. Als Tekst in combinatie met domeinwaarden wordt gebruikt, verschijnt in het formulier een keuzelijst waaruit je een van de domeinwaarden van het veld kunt selecteren.

    • Vrije tekst:
      een alfanumerieke tekst met meerdere regels (een 'tekstgebied' waarin regeleindes kunnen voorkomen).
    • Upload
      voor velden met datatype 'String' is het elementtype Upload beschikbaar. Met dit type kun je tekstvelden zo configureren dat je er bestanden mee naar de WGP-server kunt uploaden door in het veld te klikken en het bestand op je computer te selecteren. Na het opslaan van de laaggegevens staat de locatie van het bestand vermeld in het tekstveld van de betreffende feature. Zie voor meer informatie de Handleiding WGP Viewer.
      Het volgende voorbeeld toont een tekstveld van het type Upload in een formuliervenster, met een geüpload WGP-logo:

      Gebruik elementtype 'Upload' nooit voor de WebGIS App. In de app zorgt een veld met dit elementtype ervoor dat het formulier niet meer goed werkt.


    • Postcode (alleen formulier):
      een waarde die bestaat uit 4 cijfers gevolgd door 2 letters.

    • Email (alleen formulier):
      een tekst met een @-teken en een punt die niet aan het eind staat.

    • 1 keuze selectielijst:
      een serie keuzerondjes om een van de domeinwaarden van het veld te selecteren. Van de domeinwaarden kun je er in het formuliervenster slechts één selecteren.

    • Multiple select (alleen filter):
      een optie om in een filter voor een tekstveld of een numeriek veld meerdere domeinwaarden te selecteren (zie onderdeel 'Opties voor filtervelden'). Elementtype 'Multiple select' werkt niet in een formulier. De velden met dit type gedragen zich in een formulier als de velden met elementtype 'Tekst'.

    • Numeriek 

      • Slider (alleen formulier): een schuifje waarmee je de waarde van een numeriek veld van een minimum tot een maximum waarde kan veranderen door het schuifje te verplaatsen.
    • Datum en tijd (alleen datumvelden):

      • Datumkiezer: een datumkiezer (kalender) waarmee je een datum kiest door op de gewenste dag te klikken.
      • Datum & Tijd (alleen formulier): een datum-en-tijdkiezer waarmee je eerst een tijd en vervolgens een dag selecteert.

      Attentie!

      De on-hover feature-info toont niet altijd de juiste tijd als het veld een code voor de tijdzone bevat. De GML2-output van GeoServer negeert deze code en presenteert de ongecorrigeerde UTC-tijd. Zonder aanduiding van een tijdszone geeft de on-hover feature-info wel altijd de juiste tijd aan.

      In kaartpresentatie App is er geen verschil tussen elementtype Datumkiezer en Datum & Tijd, in beide gevallen verschijnt in het veld de datum en de tijd.

  7. Definieer voor het veld domeinwaarden. 

    Domeinwaarden zijn voorgedefinieerde waarden waaruit je moet kiezen wanneer je het veld invult. Je kunt alleen voor numerieke en alfanumerieke waarden een domein definiëren. Dat zijn de velden met datatype String, Integer, Float. Voor velden van het type Date en Boolean kan dat niet.

    Zie voor meer informatie onderdeel 'Aanmaken van domeinwaarden'.

  8. Koppel bij Gebruik zoeklijst een zoeklijst aan een tekstveld. Deze optie werkt op dezelfde manier als de zoeklijsten op werkbalk Zoeken of in paneel Zoeken: je typt wat tekst in het veld, eronder verschijnt een zoeklijst met veldwaarden die corresponderen met wat je hebt ingetypt en je selecteert een waarde uit deze lijst. Voor meer informatie zie onderdeel 'Bewerken formuliervelden#Zoeklijsten voor formulier- en filtervelden'.

  9. Klik in het venster Veld Bewerken op Opslaan. De mededeling 'Wijzigingen in het veld zijn opgeslagen' verschijnt.

  10. Sla ook het formulier op. De wijzigingen in het veld, voor zover ze daar te zien zijn, worden nu ook zichtbaar in de opbouw van het formulier.
  11. Publiceer de kaart.


Standaardwaarden voor formuliervelden

Met de optie Standaardwaarden kun je in venster Veld bewerken standaardwaarden voor formulier velden definiëren. De standaardwaarde is de waarde die voor een veld automatische wordt ingevuld bij het openen van het formulier. Dit geldt voor zowel een 'mutatieformulier' (bewerken WFST-laag) als een 'meldingsformulier' (niet gekoppeld aan een laag). Je kunt deze standaardwaarden doorgaans in het formulier zelf wijzigen.

De optie Standaardwaarde is van toepassing op de volgende velden en elementtypen:

  • Tekstvelden en vrije tekst. 

    Je kunt voor deze velden kiezen uit de standaardwaarden 'Geen',  'Huidige gebruiker' of 'Vrije tekst'.

    Bij de standaardwaarde 'Huidige gebruiker' wordt in het formulier automatisch de naam van de huidige WGP-gebruiker ingevuld (de naam waaronder je in een kaartpresen­tatie hebt aangemeld). In een mutatieformulier wordt de huidige gebruiker bij zowel het toevoegen als het aanpassen van een feature ingevuld. Bij het aanpassen van een feature wordt de oude waarde in het formulier overschreven. Deze waarde kun je daarna echter weer veranderen (indien het veld bewerkbaar is)..

    Bij standaardwaarde 'Vrije tekst' dien je nog in een apart tekstveld onder Standaard­waarde de gewenste standaardtekst op te geven. In een mutatieformulier wordt deze tekst alleen als standaardwaarde gebruikt bij het aanmaken van een feature, niet bij het aanpassen ervan.

  • Numerieke waarden zonder domein. 

    Je kunt voor deze velden in het tekstveld onder de optie Standaardwaarde een numerieke waarde opgeven. Voer voor datatype Integer een geheel getal in en voor datatype Float een reëel getal. In een mutatieformulier wordt dit getal alleen als standaardwaarde gebruikt bij het aanmaken van een feature, niet bij het aanpassen ervan.

    Attentie!

    Het is in principe mogelijk voor een numeriek veld als standaardwaarde een niet-numerieke waarde op te geven. Dit leidt echter bij het aanmaken van een nieuwe feature tot een fout waardoor je de feature niet kunt opslaan voordat je de standaardwaarde veranderd hebt in een geldige numerieke waarde.

  • Velden met domeinwaarden (numeriek en tekst). 

    Je kunt voor deze velden in het venster met de domeinwaarden een standaardwaarde selecteren. Deze standaardwaarde wordt bij de veldinstellingen automatisch in het veld onder Standaardwaarde ingevuld. In een mutatieformulier wordt de opgegeven domeinwaarde alleen als standaard­waarde gebruikt bij het aanmaken van een feature, niet bij het aanpassen ervan.

    Attentie!

    Je kunt de standaarddomeinwaarde die in het venster met de domeinwaarden is geselecteerd overschrijven door hier in het veld onder Standaardwaarde een andere domeinwaarde in te vullen. Als hier een waarde wordt ingevuld die niet overeenkomt met een domein­waar­de, is dat een ongeldige standaardwaarde. Het veld heeft dan geen standaardwaarde en na het openen van het formulier is het veld dan ook niet ingevuld.

  • Datumvelden. 

    Voor datumvelden kun je de optie Standaard huidige datum/tijd of datum selecteren.

    Wanneer je deze optie ingeschakeld zal voor het elementtype Datumkiezer de standaard veldwaarde uit de huidige datum bestaan en voor elementtype Datum & tijd uit zowel de datum als de tijd.

    In een mutatieformulier wordt de huidige datum of datum en tijd als standaardwaarde gebruikt bij zowel het aanmaken van een feature als het aanpassen ervan.

Zoeklijsten voor formulier- of filtervelden

Attentie!

De optie voor het koppelen van een zoeklijst aan een veld van een formulier of een filter is alleen beschikbaar in WGP advanced voor tekstvelden (Elementtype 'Tekst').

Je kunt dezelfde zoeklijst meer keren in een kaart opnemen. Het gebruik van dezelfde zoeklijst voor zowel een filter- of formulierveld als voor het zoeken op de kaart (op werkbalk Zoeken of in paneel Zoeken) wordt afgeraden, omdat het automatisch aanvullen van de velden niet kan werken als de zoeklijst die daarvoor wordt gebruikt ook als zoekfunctie wordt toegepast. Je kunt zoeklijsten apart reserveren voor een filter- of formulierveld door bij de instellingen van de lijst de optie Beschikbaar in zijbalk uit te schakelen.

In het venster Veld bewerken kun je met de optie Gebruik zoeklijst een beschikbare zoeklijst aan een veld van het type 'Tekst' koppelen. Je selecteert deze zoeklijst uit de lijst Zoeklijsten. Je kunt uit deze lijst een willekeurige zoeklijst selecteren. Zorg dus dat die zoeklijst overeenkomt met het filterveld. De optie is op de volgende afbeelding aangegeven: 

Het resultaat van een gekoppelde zoeklijst is dat wanneer je in een formulier of filter het veld invult eronder een lijst met beschikbare veldwaarden verschijnt die corresponderen met wat je hebt ingevuld. De invoer wordt automatisch aangevuld tot bestaande waarden. Je kunt een van die waarden uit de lijst selecteren door er op te klikken. Zie verder onderdeel 'Zoeklijsten' van de Handleiding WGP Viewer.

Het volgende voorbeeld laat zien dat wanneer je 'aas' voor een veld invult, er onder het veld een lijst met veldwaarden verschijnt die het tekstfragment 'aas' bevatten, zoals 'Kaas', 'Haas', maar ook 'Aas'. De zoeklijst is dus niet hoofdlettergevoelig. De invoer van het veld zelf is dat wel.

Je kunt uit de lijst Zoeklijsten een willekeurige zoeklijst selecteren. Zorg dus dat die zoeklijst overeenkomt met het filterveld.


Vorige versie van deze pagina: Versie 4.5.0






  • No labels