null

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Samenvatting

Omgevingen (workspaces) zijn verzamelingen bronnen (kaartservices), kaartlagen en kaarten waarin gebruikersgroepen onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Voor elke gebruikersgroep is aangegeven of die groep wel of niet toegang heeft tot een omgeving. Kaarten in een omgeving waarvan de optie Publiek is ingeschakeld, zijn in de kaartviewer toegankelijk voor alle gebruikers, ongeacht de groep waartoe ze behoren. Dus ook voor onaangemelde gebruikers. Een niet-publieke omgeving is alleen toegankelijk voor de gebruikers van groepen die aan deze omgeving gekoppeld zijn. 

Overzicht omgevingen

De beschikbaarheid van kaarten en kaartlagen verloopt via omgevingen (workspaces) en gebruikersgroepen (tenants). Aan de groepen worden omgevingen gekoppeld waarmee de gebruikers van die groepen toegang krijgen tot de objecten in de omgevingen. In Onemap bestaan de objecten in een omgeving niet alleen uit /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/168002043, kaartlagen en kaarten maar ook uit gebruikersgroepen en bestanden. Zie ook onderdeel Autorisatie.

De omgevingen zorgen er voor dat één instantie van een webservice verschillende gebruikersgroepen-met-gelijke-rechten kan bedienen. Dergelijke gebruikersgroepen worden ook wel tenants (huurders) genoemd.

Omgevingen zijn verzamelingen bronnen, kaartlagen en kaarten waarin gebruikersgroepen onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Voor elke gebruikersgroep is aangegeven of die groep wel of geen toegang heeft tot een omgeving. Zo kan een gebruiker van groep A een kaartlaag in omgeving 1 bewerken en gebruiker van groep B een kaartlaag in omgeving 2, zonder dat ze last van elkaar hebben of elkaars activiteiten zien. Kaarten in een omgeving waarvan de optie Publiek is ingeschakeld, zijn in de kaartviewer toegankelijk voor alle gebruikers, ongeacht de groep waartoe ze behoren. Dus ook voor onaangemelde gebruikers. Je kunt zo een kaart publiek toegankelijk maken door hem aan een publieke omgeving te koppelen. Een niet-publieke omgeving is alleen toegankelijk voor de gebruikers van een groep die aan deze omgeving gekoppeld is. 

Info

Een bron kan in meerdere omgevingen beschikbaar zijn. Een kaartlaag is gekoppeld aan slechts één omgeving en die bestaat uit een van de omgevingen van de bron waaruit de laag afkomstig is. Voor een kaartlaag zijn bekijk- en bewerkrechten direct gekoppeld aan de gebruikersgroepen van de kaartlaagomgeving. Met deze rechten bepaal je of iemand de laag in de kaartviewer kan bekijken of bewerken. Je kunt de laag ook publiek maken, dat wil zeggen dat iedereen met toegang tot de viewer de kaartlaag kan zien, mits de laag in een eveneens publieke kaart is opgenomen.

Het publiek maken van een kaart of een kaartlaag heeft alleen betrekking op de zichtbaarheid in de kaartviewer. Het bewerken van kaartlagen en de toegang tot de beheermodule van Onemap is nooit publiek. Hiervoor moet je altijd als gebruiker met voldoende rechten inloggen.

Om de objecten (bronnen, kaartlagen, kaarten, groepen) van een omgeving te kunnen beheren in Onemap Beheer moet je als gebruiker tot een groep behoren die aan de betreffende omgeving gekoppeld is en waarbij de optie Beheerder is aangevinkt. Het volgende voorbeeld laat zien dat gebruikers van de groep 'nieuwland' de objecten van 'Nieuwland testomgeving B' kunnen beheren (mits de objecten niet ook in een andere omgeving zitten):

Bronnen en gebruikersgroepen kunnen in meerdere omgevingen zitten en gebruikers kunnen in meerdere groepen zitten. Om een object te kunnen beheren die tot verschillende omgevingen behoort, moeten de groepen van de beheerder gekoppeld zijn aan alle omgevingen van het object en moeten die groepen bovendien beheerrechten bezitten (beheergroep; optie Beheerder ingeschakeld). Dus een gebruiker uit een beheergroep die alleen gekoppeld is aan omgeving A, kan geen kaartservice bewerken die behoort tot zowel omgeving A als omgeving B (tenzij deze gebruiker ook nog in een beheergroep zit die gekoppeld is aan omgeving B). En voor het beheren van de gebruikers van groep X, moet iemand in beheergroepen zitten die gekoppeld zijn alle omgevingen van groep X.

Bij het toekennen van een omgeving, bijvoorbeeld aan een kaartservice of een gebruikersgroep, kan een beheerder kiezen uit de omgevingen van zijn of haar gebruikersgroepen.


Toevoegen van omgevingen

Je kunt in Onemap Beheer op de volgende manier een omgeving toevoegen:

  1. Open het beheermenu door in het hoofdmenu te kiezen voor Systeeminstellingen 



  2. Selecteer optie Omgevingen uit het beheermenu aan de linkerkant van het scherm. Pagina Omgevingen verschijnt met alle (voor jou) beschikbare omgevingen. 

    Je ziet op pagina Omgevingen alleen de omgevingen van je eigen gebruikersgroepen waarvoor de optie Beheerder is ingeschakeld.

  3. Klik hier op het commando Omgeving toevoegen. Pagina Omgeving toevoegen verschijnt. 

  4. Geef de omgeving een titel (Titel)  en eventueel een beschrijving (Beschrijving) en een vervaldatum (Verwijderen op). Na de vervaldatum is de omgeving, en alle objecten die daarin zitten, niet meer beschikbaar. 

    Een gebruiker met de rol 'ROLE_SUPER_ADMIN' kan na de vervaldatum nog wel bij de omgeving en kan de vervaldatum verzetten naar een latere datum.

  5. Schakel de optie Publiek in als je de omgeving publiek wilt maken. Dit betekent dat iedereen de kaarten in deze omgeving in de viewer kan zien, ook onaangemelde gebruikers (mits zij toegang tot de viewer hebben). Wil je de omgeving niet publiek maken, selecteer dan de optie niet.

  6. Klik op Opslaan. Een melding verschijnt dat de omgeving is aangemaakt en op pagina Omgevingen is de nieuwe omgeving toegevoegd.

Locatie van pagina


 

Metadata


Datum

 


Door
Status

INITIËEL

Release

WGP 5.0


Nieuwland Geo-Informatie ©

  • No labels