Entiteiten en dossiers
In Gisratio wordt de verzameling gegevens van één individueel vóórkomen van een bepaalde entiteit (objecttype) een dossier genoemd. Dus alle eigenschappen van een specifieke maatregel staan in een dossier opgeslagen.Gegevens in de catalogus
In de catalogus worden de
dossiers met destamgegevens
, d.w.z. de vasteopgeslagen. Dat zijn de vaste gegevens die niet of zelden
worden gewijzigd, vertegenwoordigd door de volgende entiteiten (zie ook pagina /wiki/spaces/GIS/pages/1332707586):/wiki/spaces/GIS/pages/1332379824wijzigen. Ze omvatten de gegevens van de volgende objecttypen ('entiteiten'):
- Beheereenheden
Logische verzameling van te onderhouden beheerobjecten. /wiki/spaces/GIS/pages/1335296072Een beheereenheid behoort tot één discipline. - Maatregelen
Het uit te voeren onderhoudswerk. - /wiki/spaces/GIS/pages/1335656450Werkplannen
Een werkplan is een overzicht van beheer-en-onderhoudswerk dat uitgevoerd dient te worden aan de beheerobjecten. - /wiki/spaces/GIS/pages/1335197701
Onderdeel van een beheereenheid dat bestaat uit een deelverzameling beheerobjecten. - Financieel:
- /wiki/spaces/GIS/pages/1333231670
Het budget dat voor het onderhoud beschikbaar is met aanvullende budgettaire informatie. - /wiki/spaces/GIS/pages/1335197712
Het nummer van een grootboekrekening waarop de kosten van een maatregel geboekt kunnen worden.
- /wiki/spaces/GIS/pages/1333231670
- /wiki/spaces/GIS/pages/1335459920Werkorders
Een verzameling werkplannen (de werkregels van een werkplan) die tot één opdracht behoren. - Disciplines
Een bepaalde categorie van onderhoudswerk. - Gebieden
Een verzameling beheerobjecten voor specifieke gebruikers die tot één discipline behoren. Een gebied kan onderdeel zijn van één beheereenheid, maar kan ook meerdere beheereenheden omvatten. - Catalogus - Financieel
De financiële objecten die een rol spelen bij het beheer-en-onderhoudswerk, zoals budgetten en grootboeknummers. - Werkbronnen
De bron (mankracht of materieel) die beschikbaar is voor de uitvoering van het werk. - Uitvoering:
- /wiki/spaces/GIS/pages/1335263289
De organisatie die het onderhoudswerk uitvoert. - /wiki/spaces/GIS/pages/1335296169
Een werkorder is een bundeling van individuele onderhoudsopdrachten waarvoor een planning is opgesteld en die aan een uitvoerder aangeboden kan worden.
- /wiki/spaces/GIS/pages/1335263289
Raadplegen en wijzigen van dossiers
Je kunt op tabblad Catalogus de dossiers in de catalogus raadplegen en wijzigen. Dit doe je op de volgende manier:
Kies uit het zijmenu het type object (entiteit) waarvan je een dossier wilt wijzigen, bijvoorbeeld Beheereenheden of Maatregelen. Er verschijnt een tabel met alle beschikbare dossiers van het geselecteerde objecttype. In de tabel kun je de meeste gegevens in het dossier raadplegen.Dubbelklik in de tabel op een dossier om alle gegevens in het dossier te kunnen zien. Deze verschijnen op de detailpagina van het dossier, bijvoorbeeld de pagina Beheereenheid in detail.
Klik op de knop Bewerken.
Je kunt hierna de gegevens wijzigen.
Note |
---|
Het kan voorkomen dat in het dossier bepaalde gegevens niet te wijzigen zijn. |
Hierna keer je terug naar de tabel met alle beschikbare dossiers.
De volgende video laat zien hoe je het dossier van een werkbron bewerkt:
Multimedia | ||
---|---|---|
|
Toevoegen van dossiers
Je kunt op tabblad Catalogus nieuwe dossiers aan de catalogus toevoegen. Dat gaat op de volgende manier- Gebruikers
De gebruikers van Gisratio. Dit zijn niet alleen gebruikers van Gisratio Manager, maar ook die van Gisratio App en Gisratio Registratie. Zie ook pagina Catalogus - Gebruikersbeheer. - Planningspatronen
Een algemene specificatie van hoe vaak het onderhoudswerk wordt uitgevoerd. - Planningsperioden
Een algemene specificatie van wanneer het onderhoudswerk wordt uitgevoerd.
Catalogus openen en beheren
Je opent de catalogus van Gisratio door het menu boven aan de pagina de optie Catalogus te selecteren:
Objecttypen en zijmenu
Standaard verschijnt hierna een tabel met de gegevens van de beheereenheden. Je kunt de gegevens van een ander objecttype opvragen door in het zijmenu (het menu aan de linkerkant) dat gewenste objecttype te selecteren. In het volgende voorbeeld is in het zijmenu objecttype Gebieden geselecteerd en toont de catalogus de gegevens van alle geregistreerde gebieden.
Om meer ruimte te maken voor de gegevens in de tabel kun je met de optie Verberg het zijmenu inklappen. Hierna zijn alleen de iconen voor de objecttypen te zien. Het volledige zijmenu is weer te zien nadat je op de optie Toon het geklikt.
Vanuit de catalogus kun je de gegevens van het geselecteerde objecttype beheren door objecten toe te voegen, te wijzigen (bewerken) of te verwijderen. Hoe je dat doet is beschreven in de volgende paragrafen.
Tabel met objectgegevens
De tabel toont de gegevens van het geselecteerde objecttype, met elke eigenschap (attribuut) in een aparte kolom, bijvoorbeeld de kolommen Naam en Code van de gebieden (zie bovenstaande afbeelding). Je kunt de kolommen sorteren door bovenaan op een pijltje te klikken. Je kunt een kolom filteren door een filterwaarde in het veld boven de kolom in te vullen, bijvoorbeeld de waarde 'test' voor de kolom Naam. Nadat je de tekst hebt ingevuld verschijnt er een zoeklijst met de objecten die aan de ingevulde waarde voldoen. Vervolgens selecteer je uit deze lijst het gewenste object:
Je kunt het filter op de kolom weer verwijderen door in het filterveld op het kruisje te klikken.
Links van de rijen van de tabel staan selectievakjes waarmee je individuele objecten kunt selecteren, om die bijvoorbeeld 'in bulk' te kunnen verwijderen. Links van iedere rij bevindt zich ook een groene of een rode stip. Een groene stip geeft aan dat het object actief is en een rode stip dat dit niet het geval is. Actief wil hier zeggen dat het betreffende object bij de planning en uitvoering van het onderhoudswerk wordt gebruikt en dat daarbij de gegevens ervan beschikbaar zijn.
Note |
---|
Gisratio laadt bij het vullen van de tabel initieel niet meer dan de eerste 100 objecten om zo de tabel snel weer te kunnen geven. Boven de tabel staat al wel het totale aantal objecten aangegeven dat in de tabel hoort te staan. Bij het zoeken en filteren wordt er ook gezocht in het totale aantal objecten. Wanneer je afgezien van de getoonde 100 objecten de tabel wilt vullen met de overige objecten, moet je helemaal naar beneden scrollen. Je kunt dan met het selectievakje boven de tabel ook alle objecten selecteren. Wanneer je niet helemaal naar beneden scrolt, zul je niet meer dan 100 objecten kunnen selecteren. |
Actiemenu
Boven de tabel, uiterst links, bevindt zich het actiemenu. Hierin vind je opties voor het aanmaken en verwijderen van objecten. De optie Object toevoegen en Map aanmaken zijn beschikbaar als er geen objecten in de tabel zijn geselecteerd en de opties Verwijderen en Plaats in map zijn in het menu aanwezig als er wel objecten zijn geselecteerd. Het volgende voorbeeld toont het actiemenu van de beheereenheden voor wanneer er geen beheereenheden zijn geselecteerd:
Note |
---|
De opties Map aanmaken en Plaats in map zijn niet voor alle objecttypen beschikbaar. Je kunt alleen Beheereenheden, Maatregelen en Werkplannen in mappen indelen. Voor objecttype Disciplines is het actiemenu zelfs helemaal leeg, omdat je geen disciplines kunt toevoegen of verwijderen. |
Afgezien van de hierboven genoemde commando's, bevat het actiemenu opties om een object aan een ander object te koppelen. Zo kun je een gebied aan een discipline koppelen of een maatregel aan een grootboeknummer.
Toevoegen van objecten
Je kunt op de volgende manier nieuwe objecten aan de catalogus toevoegen:
- Kies uit het zijmenu het objecttype (entiteit) waarvan je een nieuw dossier object wilt toevoegen. Een tabel met de dossiers alle objecten van het geselecteerde objecttype verschijnt.
- Selecteer boven de tabel uit het actiemenu (drie puntjes) de optie om een nieuw dossier object toe te voegen, bijvoorbeeld Werkbron toevoegen.
Een formulier verschijnt waarin je de gegevens van het objecttype object kunt invullen. De verplichte gegevens worden aangeduid met een asterisk. - Vul in het formulier de gegevens in. Zorg dat alle verplichte velden zijn ingevuld.
- Zorg dat de optie Actief is ingeschakeld (schuifje naar rechts). Hiermee geef je aan dat je het dossier object wilt gebruiken bij de planning en uitvoering van het onderhoudswerk.
- Klik op de knop Verwerken.
Je keert terug naar de tabel met dossiers waaraan nu het nieuwe dossier object is toegevoegd.
De volgende video laat zien hoe je een nieuw gebied toevoegt aan de catalogus:
Multimedia | ||
---|---|---|
|
|
Raadplegen en wijzigen van de gegevens van een object
Je kunt op
tabblad Catalogus bestaande dossiers uit de catalogus verwijderen. Dat gaat op de volgende manierde volgende manier de objectgegevens in de catalogus raadplegen en wijzigen:
- Kies uit het zijmenu het objecttype waarvan je een object wilt wijzigen, bijvoorbeeld Beheereenheden of Maatregelen. Er verschijnt een tabel met alle beschikbare objecten van het geselecteerde type. In de tabel kun je de meeste objectgegevens raadplegen.
- Dubbelklik in de tabel op een object om alle gegevens ervan te kunnen zien. Deze verschijnen op de detailpagina van het object, bijvoorbeeld de pagina Beheereenheid in detail.
Klik op de knop Bewerken.
Je kunt hierna de gegevens wijzigen.Note Sommige gegevens kun je niet wijzigen.
- Klik Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
Hierna keer je terug naar de tabel met objecten.
De volgende video laat zien hoe je de gegevens van een werkbron bewerkt:
Multimedia | ||
---|---|---|
|
Verwijderen van objecten
Je kunt op de volgende manier objecten uit de catalogus verwijderen:
- Kies uit het zijmenu het objecttype (entiteit) waarvan je een dossier object wilt verwijderen. Een tabel met de dossiers objecten van het geselecteerde objecttype type verschijnt.
- Selecteer in de tabel het dossier object dat je wilt verwijderen door het dossier aan te vinken. Je kunt ook meerdere dossiers objecten aanvinken, maar dan worden ook later meerdere dossiers objecten verwijderd.
- Selecteer boven de tabel uit het actiemenu de optie Verwijderen. Een bevestigingsvenster verschijnt waarin je gevraagd wordt of je de geselecteerde regel regels (= dossierobjecten) echt wilt verwijderen.
- Klik in het bevestigingsvenster op de knop regels verwijderen.
De geselecteerde dossiers objecten worden verwijderd en zijn dan ook niet meer in de tabel te zien.
De volgende video laat zien hoe je het dossier van een werkbron verwijderd:
Multimedia | ||
---|---|---|
|
Page Properties | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ||||||||||||||
Financieel is nog niet beschikbaar en daarom heb ik het volgende uit de inleiding gehaald:
Uitvoering zie ik helemaal niet meer in de catalogus (en dat hoort daar ook niet denk ik), daarom heb ik het volgende verwijderd:
dossiers en entiteiten vervangen door objecten en objecttypen |
Locatie van pagina
Page Tree | expandCollapseAll | true|||
---|---|---|---|---|
|
Metadata
Datum | 04 Jan | ||||||||
Door | |||||||||
Status |
| ||||||||
Release | Gisratio 2021 | ||||||||
|