Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: digitale kaart


Background Color
color#0a0050
id1

Samenvatting


Background Color
color#efefef


Excerpt

Een digitale kaart is opgebouwd uit verschillende kaartlagen. Een kaartlaag bestaat uit een verzameling geografische en administratieve gegevens over een bepaald type kaartobject. Deze objecten, ook wel features genoemd, bezitten een locatie, een geometrie en een weergavestijl, waardoor ze op de kaart kunnen worden afgebeeld. Alle objecten van één laag vertonen vaak dezelfde soort geometrieën (geometrietype voor alle objecten is óf punt óf lijn óf vlak) en dezelfde soort eigenschappen (alle objecten hebben dezelfde attributen). 


In WGP bestaat een kaart uit een verzameling kaartlagen die in een bepaalde volgorde en hiërarchie gerangschikt zijn. De kaartlagen halen hun gegevens op uit een kaartservice. De beschikbaarheid van de kaartlaag wordt geregeld door de omgevingen van de laag en de kijk- en bewerk-rechten die aan een gebruikersgroep zijn toegekend. Je gebruikt pagina Kaartlagen om de kaartlagen in WGP te beheren.



Op pagina Kaartlagen staat een overzicht van alle beschikbare kaartlagen. Deze pagina gebruik je voor het beheer van de kaartlagen. Je kunt hier, mits je voldoende rechten hebt, kaartlagen toevoegen, bewerken en verwijderen. Je opent de pagina met de optie Kaartlagen van het Kaartinstellingen-menu.

Pagina KaartlagenImage Modified

Een kaartlaag bestaat uit een verzameling geografische en administratieve gegevens over een bepaald type kaartobject, bijvoorbeeld een kaartlaag met rijksmonumenten en een andere kaartlaag met de gemeentegrenzen. De kaartlagen vragen deze gegevens op uit een kaartservice (zie onderdeel Kaartservices). Geografische wil zeggen dat de objecten uit de laag een locatie, een geometrie en een weergavestijl bezitten, waardoor ze op de kaart kunnen worden afgebeeld. De administratieve gegevens beschrijven de eigenschappen van de kaartobjecten, zoals de naam en de status van een monument. De verzameling gegevens wordt als laag aangeduid omdat de beschreven kaartobjecten een ruimtelijke verdeling hebben en als 'laag', tussen andere lagen, over de kaart heen gelegd kunnen worden. Het type object van een kaartlaag wordt het thema van de laag genoemd. De objecten die in een laag staan opgeslagen worden features genoemd en hebben vaak dezelfde soort geometrieën (geometrietype voor alle objecten is óf punt óf lijn óf vlak) en dezelfde soort eigenschappen (alle objecten hebben dezelfde attributen).

Bij het samenstellen van een kaart kun je onderscheid maken in enerzijds thematische voorgrondlagen die dienen om informatie over te dragen (waarvoor de kaart is bedoeld) en anderzijds achtergrondlagen die uitsluitend dienen om aan te geven waar de objecten van de thematische lagen zich bevinden. Van de voorgrondlagen kun je vaak informatie opvragen en zijn soms zelfs aan te passen. De achtergrondlagen zijn niet bevraagbaar en bieden alleen een ruimtelijke context voor de informatie die de voorgrondlagen geven. Vaak bestaan ze uit een topografische kaart of een luchtfotomozaïek. 

In WGP stel je een kaart samen door door een aantal kaartlagen in een bepaalde volgorde en hiërarchie aan de kaart toe te voegen. Het is goed gebruik om lagen met punt- en lijngeometrieën bovenin de laagopeenvolging te zetten en de lagen met (gebiedsdekkende) vlakken onderin. Achtergrondlagen horen helemaal onderin de laagopeenvolging te staan.

Of een kaartlaag in WGP Beheer beschikbaar is, wordt bepaald door de beheeromgevingen van de beheerder en de omgeving van de laag (zie Autorisatie). Als die overeenkomen is de laag beschikbaar. Of een gebruiker een laag van een kaart in de WGP Viewer kan zien, wordt niet alleen door de omgeving van de kaart bepaald, maar ook door de rechten voor het bekijken of bewerken van de laag die aan de betreffende gebruikersgroep zijn toegekend. Door een laag publiek te maken, stel je hem algemeen beschikbaar. Ook onaangemelde gebruikers kunnen deze laag dan in de viewer zien.

Het karakter van de kaartlaag wordt bepaald door de kaartservice waaruit de laag afkomstig is. Dit resulteert in de volgende kaartlaagtypen:

  • Rasterlagen
    De kaartservice stuurt de lagen als een afbeeldingsbestand naar WGP, bijvoorbeeld als een JPG of PNG-afbeelding. De kaartobjecten zijn soms wel te bevragen maar nooit individueel te selecteren. Deze lagen zijn afkomstig uit de volgende kaartservices: 
    • WMS (na het opvragen van een laag wordt de afbeelding op server samengesteld; over deze lagen kunt je informatie opvragen) 
    • WMTS en TMS (de afbeeldingsbestanden zijn getegeld en zijn al op de kaartserver voor alle gebieden en zoomniveaus beschikbaar; over deze lagen kunt je geen informatie opvragen)
    • XYZ (het opgeven van extent en zoomniveau is vereist; over deze lagen kunt je geen informatie opvragen)

      Info

      Vooral de getegelde rasterlagen (WMTS en TMS) zijn geschikt om als achtergrondlaag te gebruike


  • Vectorlagen
    De kaartservice levert de lagen als een verzameling afzonderlijke objecten aan, waarbij elk object voorzien is van een locatie, een geometrie, een weergavestijl en een of meer attributenwaarden. De kaartobjecten zijn niet alleen te bevragen maar ook individueel te selecteren. Deze lagen zijn afkomstig uit de volgende kaartservices:  
    • WFS (geen bewerking van de kaartobjecten mogelijk)
    • WFST (wel bewerking van de kaartobjecten mogelijk)

De volgende pagina's beschrijven hoe je kaartlagen beheert en configureert:

Child pages (Children Display)
alltrue
styleh5
excerptTypesimple


Page Properties
hiddentrue
iduser_doc


Versie WGP

5.0.0-alpha.10

Build100-g64e0f59


Related issues

Onderscheid voorgrondlagen en achtergrondlagen uit samenvatting gehaald:

Je kunt onderscheid maken in enerzijds thematische voorgrondlagen die dienen om informatie over te dragen en anderzijds achtergrondlagen die uitsluitend dienen om aan te geven waar de objecten van de thematische lagen zich bevinden. Van de voorgrondlagen kun je vaak informatie opvragen en zijn soms zelfs aan te passen. De achtergrondlagen zijn doorgaans niet bevraagbaar. Ze bieden alleen een ruimtelijke context voor de informatie die de voorgrondlagen geven.

Tekst in main body aangepast. Dit stond er:

WGP maakt onderscheid in enerzijds thematische voorgrondlagen die dienen om bepaalde informatie over te dragen (waarvoor de kaart is bedoeld) en anderzijds achtergrondlagen die uitsluitend bedoeld zijn om aan te geven waar de objecten van de thematische lagen zich bevinden (voor de context van de thematische informatie). Van de objecten van de voorgrondlagen kun je vaak informatie opvragen en van sommige lagen kun je de objecten apart selecteren. De objecten van de achtergrondlagen zijn niet te selecteren en zijn niet bevraagbaar. Vaak bestaan ze uit een topografische kaart of een luchtfotomozaïek en ze verschaffen zo een ruimtelijke context voor de informatie van de voorgrondlagen.



Expand
titleLocatie van pagina in handleiding

Page Tree
expandCollapseAlltrue
rootHandleiding WGP Beheer - versie 5.0
searchBoxtrue



Expand
titleMetadata


Datum
 
Door
Status
Status
subtletrue
colourRed
titleCONCEPT
ReleaseWGP 5.0.0


Copyright

2018 - Nieuwland Geo-informatie