Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: kaartautorisatie expandable gemaakt


Background Color
color#0a0050
id1

Samenvatting


Background Color
color#efefef

WGP is een webapplicatie voor het beheren en raadplegen van thematische kaarten die als een webservice op het internet zijn gepubliceerd. 

Excerpt

Je kunt in WGP Beheer een kaart beschouwen als een databasetabel die alle instellingen en componenten van de kaart bevat. Elke kaart heeft een verspreidingsgebied (/wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/584810506) en een kaartprojectie. wordt weergegeven bestaat in essentie uit een verzameling kaartlagen die afkomstig zijn uit een of meer ruimtelijke databronnen (/wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/547487784). Voor deze kaartlagen bepaal je de opeenvolging en de hiërarchische structuur, zodat de lagen op de goede manier in de kaart worden weergegeven. Na het publiceren van de kaart, kan deze in een kaartviewer bekeken worden. In de kaartconfiguratie kun je ook aangeven welke functies er in een viewer aanwezig moeten zijn om de kaart te raadplegen, te bevragen of eventueel te bewerken en welke kaartattributen, zoals schaalbalk en noordpijl, moeten worden getoond. 

De eigenschappen van een laag, zoals de (weergave)stijl en de informatie die je over de laag kunt opvragen (feature-info), configureer je bij de kaartlagen zelf (zie onderdeel Kaartlagen). De toegankelijkheid van een kaart wordt bepaald door de omgeving waaraan de kaart is toegevoegd (zie onderdeel Autorisatie).



Table of Contents
maxLevel3
outlinetrue
indent20
excludeSamenvatting
stylesquare



Overzicht kaarten

In WebGIS Publisher (WGP) kun je een kaart beschouwen als een databasetabel die alle instellingen bevat van een thematische kaart die via WGP op het internet wordt gezet, zoals het verbreidingsgebied van de kaart (de /wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/584810506), de kaartprojectie (/wiki/spaces/HandleidingWGP5/pages/546504716) en de gegevens die op de kaart worden getoond (in de vorm van een aantal thematische kaartlagen). Ook bepaal je hoe de kaart er in de kaartviewer uit komt te zien en welke functies daar beschikbaar zijn. Voordat je in WGP Beheer een nieuwe kaart kunt aanmaken of een bestaande kaart kunt wijzigen, moet je eerst een kaart openen. Dit kan een bestaande kaart zijn of een nieuwe kaart.

Je beheert alle kaarten op pagina Kaarten. Je opent deze pagina door in het menu Kaartinstellingen de optie Kaarten te selecteren. De volgende afbeelding toont een voorbeeld van pagina Kaarten:

Pagina Kaarten

Bestaande kaarten open je door op pagina Kaarten bij de betreffende kaart op de knop Bewerken te klikken. Een nieuwe kaart maak je aan door op dezelfde pagina op de knop Kaart toevoegen te klikken. Nadat je op Bewerken of Kaart toevoegen hebt geklikt verschijnt pagina Kaart bewerken of pagina Kaart toevoegen met daarop de algemene (nog in te vullen) instellingen van de kaart. Zie onderdelen Kaarten - beheren.

Een kaart bestaat uit de volgende instellingen en componenten:

  • Algemene instellingen
    De algemene instellingen van de kaart, op tabblad Algemeen, bestaan uit de titel, de projectie, het (maximaal) zichtbare deel van kaart (de extent), een e-mailadres voor contact, een beschrijving en de omgeving van de kaart. De omgeving bepaalt wie de kaart kan zien en wie de kaart kan beheren. Zie hiervoor onderdeel Kaarten - algemene instellingen.

  • Kaartlagen
    Op tabblad Kaartlagen selecteer je de lagen die in de kaart moeten komen. Alle gegevens die op de kaart worden weergegeven zitten in deze kaartlagen. Ieder type gegeven (thema) wordt door een aparte kaartlaag vertegenwoordigd. De hiërarchische laagopeenvolging op het tabblad, met lagen en laaggroepen, gebruik je om de volgorde van de kaartlagen vast te leggen en de lagen te groeperen. Deze volgorde bepaalt de zichtbaarheid en selecteerbaarheid van de objecten van de verschillende kaartlagen (features). Je kunt bepaalde lagen als ondergrond van de kaart gebruiken door de lagen onderin de laagopeenvolging te zetten. 

  • Presentatie
    De kaartpresentatie bepaalt de manier waarop je de kaart in een kaartviewer presenteert. In WGP Beheer kun je de lay-out van de kaart regelen en de beschikbare functionaliteit configureren. De kaartpresentatie bestaat uit de volgende onderdelen:

    • Header,
      de balk boven de kaart met knoppen, een zoekfunctie en een keuzemenu.

    • Footer,
      de balk onder de kaart met een copyright-vermelding en een aanduiding van de positie van de muisaanwijzer (uitgedrukt in kaartcoördinaten).
    • Zijbalken,
      de balken rechts of links van de kaart met informatie over de kaartlagen en de geselecteerde kaartobjecten, zoals een overzicht met de volgorde en de zichtbaarheid van de kaartlagen, de opgevraagde informatie over kaartlaagobjecten (feature-info) en de legenda van de lagen. 
  • Rechten
    Tabblad Rechten geeft een overzicht van alle rechten om de lagen van een kaart te mogen bekijken. Je ziet in de kaart alleen de lagen waarop je recht hebt. Deze laagrechten zijn gekoppeld aan de gebruikersgroepen van WGP en worden per kaartlaag ingesteld (zie onderdeel Kaartlagen). 

    Info

    Het overzicht met de laagrechten op tabblad Rechten is er alleen ter informatie. De gegevens zijn alleen-lezen en je kunt de rechten hier dus niet beheren. Dat doe je op het gelijknamige tabblad van de kaartlaaginstellingen.


  • Details
    Tabblad Details geeft een compleet overzicht van alle kaartinstellingen. Het geeft bovendien informatie over de relatie tot alle gerelateerde componenten, zoals de omgevingen, groepen, kaartservices en kaartlagen die aan de kaart gekoppeld zijn. Deze informatie is ook alleen-lezen


Expand
titleMeer informatie over kaartautorisatie

Kaartautorisatie

Informatie over de kaartautorisatie, wie de kaart mag zien, staat vermeld op tabblad Rechten van de geopende kaart (op pagina Kaart).

De autorisatie van de kaart wordt geregeld via de autorisatie van de kaartlagen en de omgeving van de kaart. In principe mag een gebruikersgroep de gekoppeld is aan een omgeving van de kaart, deze kaart ook zien. Wanneer de kaart aan een publieke omgeving is gekoppeld, kunnen ook onaangemelde gebruikers de kaart zien. De kaart is dan in de viewer dus voor iedereen toegankelijk.

De kaartlagen van een kaart zijn echter afzonderlijk geautoriseerd en de kaart toont alleen de lagen waarvoor een gebruiker kijk- of bewerkrechten bezit. Voor elke gebruikersgroep in de omgeving van de kaartlaag wordt apart aangegeven of die groep de laag mag zien of zowel zien als bewerken. Kaartlagen kunnen ook publiek toegankelijk zijn, hetgeen inhoudt dat iedereen die de kaart kan zien waarin de publieke lagen zitten ook deze lagen kan zien. Publieke lagen in een publieke kaart zijn dus voor iedereen in de viewer te zien (mits hij of zij toegang tot de viewer heeft). Een kaart zonder zichtbare lagen, is zelf in het geheel niet toegankelijk. 


Anchor
Toevoegen van een kaart
Toevoegen van een kaart
Toevoegen van een kaart

Je kunt op de volgende manier een kaart aan een omgeving toevoegen:

  1. Open pagina Kaarten met de gelijknamige optie uit het hoofdmenu.
  2. Klik Kaart toevoegen. Pagina Kaart toevoegen verschijnt.
  3. Vul de instellingen van de kaart in. Zie onderdeel Kaartinstellingen.
  4. Geef aan of de kaart het het overzicht van de viewer te zien moet zijn (selectievakje Toon in overzicht).
  5. Selecteer een omgeving. Je kunt daarbij alleen uit de omgevingen kiezen die aan jouw gebruikersgroep zijn gekoppeld.
  6. Klik Opslaan.

Nadat je de kaart hebt aangemaakt kun je hem met de opties van het Kaart-menu verder configureren. Zie onderdeel Bewerken van een kaart.

Anchor
Bewerken van een kaart
Bewerken van een kaart
Bewerken van een kaart

Nadat je een nieuwe kaart hebt aangemaakt of tijdens het bewerken van een kaart, is die kaart de actieve of huidige kaart. Met de opties van het Kaart-menu aan de linkerkant van het scherm kun je de geopende kaart configureren en een eerdere configuratie aanpassen.

Info

Op pagina Kaarten kun je een bestaande kaart openen door naast de kaart op Bewerk te klikken.

Je kunt met de opties uit het Kaart-menu de volgende aspecten van de kaart configureren:

  • Algemeen
    Algemene kaartinstellingen, zoals de titel, kaartprojectie, of het gebied van de kaart (extent). Deze instellingen heb je al geconfigureerd bij het aanmaken van de kaart, maar je kunt ze naderhand weer wijzigen. Zie onderdeel Algemene kaartinstellingen.

    Warning
    titleAttentie!

    Pas op met het veranderen van de omgevingen en de kaartprojectie. Door deze wijzigingen kunnen kaartlagen die eerder in de kaart verschenen niet meer beschikbaar zijn


  • Laagboom (zie onderdeel Laagboom):
    • Kaartlagen aan de kaart toevoegen.
    • De volgorde van de kaartlagen die aan de kaart zijn toegevoegd en de hiërarchische structuur van deze opeenvolging. 
  • De kaartpresentatie (zie onderdeel Kaartpresentatie):
    • Header
      de inrichting van kaartattributen boven de kaart (in de bovenbalk of header), zoals een noordpijl, een overzichtkaartje of een navigatietool.
    • Footer
      de inrichting van de kaartattributen onder de kaart (in de benedenbalk of footer). De benedenbalk bevat kaartattributen zoals ...
    • Zijbalk
      de inrichting van de panelen náást de kaart (in een zijbalk) met daarin bijvoorbeeld de kaartlagen, een legenda, favoriete kaartbeelden of tools om te zoeken en te filteren.
  • Rechten (niet configureerbaar)
    Een overzicht van welke gebruikersgroepen welke kaartlagen kunnen zien. All geeft aan dat alle lagen voor de betreffende gebruikersgroep zichtbaar zijn. 

Zie ook

Child pages (Children Display)
alltrue


Page Properties
hiddentrue
iduser_doc


Versie WGP

Versie 5.0.0-alpha.9

Build217-gd9629ba
Laatste wijziging

link naar laagboom en kaartpresentatie


Medewerker


Related issues

Eruit gegooid: Voor een laag kun je de weergavestijl definiëren en de informatie configureren die je over de objecten van die laag kunt opvragen (feature-info). Dit regel je bij de configuratie van de laag.


Locatie van pagina


Page Tree
expandCollapseAlltrue
rootHandleiding WGP Beheer - versie 5.0
searchBoxtrue

 

Metadata


Datum

21 november 2017


Door
Rieks van der Straaten
Status

Status
colourRed
titleINITIËEL

ReleaseWGP 5.0


Copyright

Nieuwland Geo-Informatie