Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Filters

De filter functie dient om de zichtbare objecten op de kaart te beperken op basis van specifieke veld-waarden. Er kunnen voor meerdere velden filters worden gedefinieerd. Het filter wordt toegepast op alle objecten die op dat moment in het kaartvenster zijn opgenomen. Filters zijn van toepassing op WFS lagen en WMS lagen waarvoor veldinformatie beschikbaar is.  Filters zijn in principe van toepassing op velden met een lage kardinaliteit, d.w.z. velden waarvoor de beschikbare veld-waardes beperkt zijn. Denk hierbij aan velden als ‘soort’, ‘type’, ‘status’. 

Het doel van het filter is om het aantal zichtbare objecten binnen het huidige kaartvenster te beperken op basis van veld-waarden. 

Omdat een laag in meerdere kaarten kan worden gebruikt wordt op kaartniveau vastgelegd of een beschikbare laag-filter ook in de kaart wordt opgenomen ( zie hiervoor Kaart - filters ).

Configureren van het filter

Je kunt op de volgende manier de zoek opties configureren:

  • Open vanuit het lagenoverzicht op pagina Kaartlagen met de knop Bewerken de gewenste kaartlaag. Alle instellingen van de laag verschijnen op de tabbladen van pagina Kaartlaag. Achter de titel van de pagina wordt de naam van de huidige kaartlaag vermeld. Zie onderdeel Kaartlagen - beheren.

  • Selecteer in de zijbalk de optie Filters om de overzichtspagina filters te openen.

  • Kies Filter toevoegen. Kies voor het filter een eigen titel. Kies de gewenste Veldnaam en vul het Veldtype in en sla het filter op.

screen_voegfiltertoe.png

In het filteroverzicht kunnen ook bestaande filters worden bewerkt of worden verwijderd.

Info

Opmerking

Kaartlagen kunnen in meerdere kaarten worden gebruikt. De aan de laag toegevoegde filters zijn niet per se op alle kaarten van toepassing

In onderstaand voorbeeld zijn een aantal filters opgenomen die van toepassing zijn op eikenprocessie rupsen bestrijding. Het aantal kaarten waarin deze filters zijn opgenomen zal beperkt zijn. Het filter met boomsoort daarentegen zal vaak worden toegepast in kaarten waarin lagen met bomen zijn opgenomen.

Per kaart moeten beschikbare filters op een kaartlaag daarom ook apart worden geactiveerd. zie ook : Kaart - filters

screen_eikenbomen.png
Info

Indien het aantal door de gebruiker te kiezen filterwaarden beperkt moet worden of de gebruiker niet redelijkewijs de juiste waarden van de cateorie of soort niet kan weten of raden is het handig om domeinlijsten te gebruiken.

Note

Indien het wenselijk is om een kaartlaag altijd te filteren (b.v. alleen de eiken bij bomen of alle projecten met de status 'opgeleverd' kan het handig zijn om een Standaard filter in te stellen.

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#FF8F73

Het is belangrijk om te weten dat bij het toepassen van een Standaard filter dat dit filter altijd zal worden toegepast. Het moet op het niveau van kaartbeheer niet apart te worden geselecteerd. De voorbeeldlaag bomen die alleen eiken laat zien zal dan nooit meer een beuk tonen.

screen_onemap_logo2.png

Table of Contents
stylenone

CQL filters

Het is ook mogelijk om CQL filters toe te passen. Een CQL filter werkt als een Standaard Filter, met andere woorden, indien ingesteld, staat het filter altijd aan. Met CQL is het mogelijk om op een veel uitgebreidere manier de kaartlaag te filteren. In het bomenvoorbeeld zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn, indien de attributen aanwezig zijn, om alle eiken hoger dan 10m, alle lindes die kleiner dan 12m en alle platanen die in een bepaalde wijk staan. De syntax van CQL wordt op een aparte pagina behandeld.