Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Je gebruikt de kaartpresentaties Viewer, Mobile en Widget om de presentatievorm van de gepubliceerde themakaarten te configureren voor de toepassingen WGP Viewer (browser op PC), WGP Mobile (browser op mobiel toestel) en WGP Widget (widget ingebouwd in webpagina). De naam van de presentatie geeft al aan om welke toepassing het gaat.

De presentatie-instellingen omvatten werkbalken, laag- en informatiepanelen, zoekfuncties, oriëntatiemiddelen (schaal, kaartcoördinaten en overzichtskaartje) en de instellingen voor de presentatie van de feature-info. Op de verschillende werkbalken zijn knoppen beschikbaar om te navigeren, informatie op te vragen, in- of uit te zoomen, kaartobjecten te selecteren, op de kaart te schetsen of te meten en de kaart af te drukken. WGP advanced heeft ook een werkbalk voor het bewerken van vectorlagen (databron WFST). De panelen worden gebruikt om de volgorde en de zichtbaarheid van de lagen te regelen, de legenda te tonen, specifieke laaginformatie weer te geven, en de zoekfuncties onder te brengen. Je kunt voor de presentaties functies aan- of uitzetten en bepalen hoe de functies eruit moeten zien. Je kunt ook aangeven welke functies bij het opstarten van de kaart actief zijn en welke onderdelen zichtbaar (geopend) moeten zijn. Zie voor meer informatie de Handleiding WGP Viewer.

Je opent de pagina Opties, de pagina met de presentatie-instellingen, door onder Presentatie (in het Themakaart-menu) op Viewer, Mobile, Widget of een eigen presentatie te klikken. Nadat je zo een presentatie uit deelmenu Presentatie hebt geselecteerd, vind je op pagina Opties de instellingen om deze presentatie te configureren. De pagina opent dan met alvast een aantal voorgedefinieerde default-instellingen. Alle instellingen staan op de volgende tabbladen:

Op pagina Opties kun je met de knop Opslaan (direct boven de tabbladen) de wijzigingen in een presentatie opslaan. Je gebruikt Opslaan als om een presentatie te kopiëren (zie onderdeel Kopiëren van een presentatie voor een widget). Met de knop Genereren maak je voor de geselecteerde presentatie de code van een kaartwidget aan (zie onderdeel Widgets genereren). Deze widget toont de gepubliceerde versie van de huidige themakaart.

Op pagina Opties zijn de instellingen voor de viewers en de widget ingedeeld in de volgende tabbladen:

  • tabblad Kaart 

    Voor het bepalen van de presentatie-extent van de themakaart in deze presentatie. Bepaal het gebied van de extent door een rechthoek op de overzichtskaart te trekken: sleep een diagonaal over de kaart terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt.

    De presentatie-extent is het gebied dat bij het opstarten van de kaart is te zien. Dit gebied wordt door een groene rechthoek weergegeven en moet altijd binnen de maximale extent van de kaart liggen (zie onderdeel 'Kaartinstellingen'). De maximale extent wordt op tab blad Kaart door een rode rechthoek weergegeven en vormt het maximale verbreidings gebied, dat betekent dat je niet buiten dit gebied kunt navigeren en dat alles buiten de maximale extent niet op de kaart is te zien. Wanneer je toch de presentatie-extent buiten de maximale extent tekent, volgt er een waarschuwing bovenaan het tabblad.

    Extent

    De extent is het verbreidingsgebied van de kaart: het deel van het aardoppervlak dat op de kaart wordt weergegeven. De huidige achtergrondlaag van een themakaart bepaalt het gebied waarbinnen de maximale extent van die kaart zich kan bevinden.

  • tabblad Algemeen

    Voor de algemene instellingen, zoals de weergave van de zoomfunctie (een zoom slider), een overzichtskaartje, een schaalbalk of een noordpijl, de inrichting van de statusbalk (benedenbalk) en de indeling van het kaartmenu. Ook kun je hier opgeven of er vóór het afdrukken van de kaart eerst een instellingenvenster moet verschijnen.

  • tabblad Zijbalken 

    Om aan te geven of je zijbalken wilt hebben en of je die aan de linkerkant, aan de rechterkant of aan beide kanten wilt kunnen laten verschijnen. Je kunt hier ook aangeven welke panelen je op de zijbalk wilt tonen.

  • tabblad Menubalk 

    Om aan te geven hoe de menubalk van deze presentatie eruit moet zien.

  • tabblad Werkbalken 

    Om aan te geven welke werkbalken er op de menubalk moeten verschijnen.

    De standaard werkbalken hebben een vaste set knoppen. Bij de toegevoegde, eigen werkbalken kun je zelf bepalen welke knoppen er op de werkbalk zitten. Je gebruikt het tabblad ook om aan te geven welke functie bij het openen van kaart standaard geactiveerd moet worden: verplaatsen of informatie (de knop voor deze functie hoeft noodzakelijkerwijs niet aanwezig te zijn).

  • tabblad Feature Info

    Om de weergave van de feature-info te configureren: waar de informatie over de kaart objecten moet verschijnen en hoe de informatie moet worden gepresenteerd. Verder kun je hier instellen dat je de aankliklocatie met een icoon wil laten markeren. Indien je de feature-info in een popup- of overlay-venster laat verschijnen, kun je hier ook de afmetingen van dit venster definiëren.

  • tabblad Afmetingen 

    Om de afmetingen van de overzichtskaart en de widget aan te geven.

  • tabblad Geavanceerd 

    het tabblad bevat de volgende opties:

    • Styling
      Voor het configureren van de lay-out van een kaartpresentatie door het invoeren
      van een stylesheet (een CSS-bestand). Je kunt het gewenste CSS-bestand met Kopiëren en Plakken in het tekstveld invoeren. Je kunt hier ook de werkbalk en de menubalk van de viewer vervangen door een paginakop die uit HTML-code bestaat (Custom header). 

      Attentie!

      Het gebruik van tabblad Styling vereist veel kennis van zowel CSS als de gegenereerde HTML-code van WGP Viewer en is geheel op eigen risico.

    • Informatiescherm
      Voor het configureren van een informatiescherm voor de huidige kaart. Dit informatie scherm verschijnt bij het openen van de kaart en kun je daarna oproepen met de optie Informatiescherm uit het kaartmenu (indien aanwezig). Op tabblad Geavanceerd - Informatiescherm kun je de inhoud van dit scherm configureren.

    Opmerking

    Tabblad Geavanceerd heeft voor presentatie App een extra optie Instellingen app plugins voor het configureren van plug-ins in WebGIS App. Deze optie is alleen als WGP add-on beschikbaar.

In presentatie App zullen veel instellingen ontbreken omdat deze niet in WebGIS App worden gebruikt. Voor deze presentatie zijn echter wel enkele extra instellingen voor WebGIS App beschikbaar. Zie de documentatie van WebGIS App.

De instellingen op de tabbladen worden in de volgende paragrafen verder beschreven:






  • No labels