Verbeterde en gewijzigde functionaliteit in WGP 4.7.0

Deze pagina beschrijft welke functionaliteit er in WGP 4.7.0 is gewijzigd ten opzichte van de vorige release WGP 4.6.2. De belangrijkste wijzigingen bestaan uit ondersteuning van WFS versie 2.0.0, een aanpassing van de beschikbare kaartprojecties (die nu heel Europa ondersteunen) en een aanpassing van de authenticatie waardoor het werken met AD-groepen en -gebruikers sterk vereenvoudigd is. Bij de add-on voor Oracle-databases zijn de ondersteunde versies veranderd in 11g t/m 18c. 

Gewijzigd in WGP basic

  • Kaartprojecties
    De lijst met beschikbare kaartprojecties waaruit je een projectie kunt kiezen bij het aanmaken van een themakaart is geactualiseerd en aangepast. De lijst omvat nu ook een alternatief voor het Rijksdriehoeksstelsel dat overeenkomt met de INSPIRE-richtlijnen en dat bovendien in heel West-Europa te gebruiken is. Verder is er speciaal voor andere kaartservers dan GeoServer een WGS84-projectie toegevoegd (CRS:84). GeoServer verwisselt voor WGS84 namelijk de x- en de y-coördinaat en dat doen MapServer en andere kaartservers die zich aan de officiële specificaties van WGS84 houden niet. 

     Meer informatie over de toegevoegde kaartprojecties ...
    Nieuwe projectiesCodegebiedURL
    ETRS89 - Europa EPSG:4258Europahttps://epsg.io/4258
    ETRS89 / LAEA EuropeEPSG:3035Europe - land- en zeegebiedhttps://epsg.io/3035
    ETRS89 / LCC EuropeEPSG:3034Europe - land- en zeegebiedhttps://epsg.io/3034
    ETRS89 / UTM zone 31NEPSG:25831 Europa tussen 0° en 6° oosterlengtehttps://epsg.io/25831
    ETRS89 / UTM zone 32NEPSG:25832Europa tussen 6° en 12° oosterlengtehttps://epsg.io/25832
    WGS84 voor OGC-kaartserversCRS:84Wereld-

    De toegevoegde projecties zijn gebaseerd op het het Europese datum-vlak ETRS  (European Terrestrial Reference System 1989) en voldoen daarmee aan de eisen van INSPIRE (Infrastructure for spatial information in Europe). Ze zijn niet gebaseerd op het Amerikaanse datum-vlak (World Geodetic System 1984) dat niet aan de INSPIRE-eisen voldoet. De UTM-zones 31 en 32 gebaseerd op het WGS-datum (EPSG:32631 en EPSG:32632) zijn komen te vervallen. Ze worden in oude kaarten nog wel ondersteund. 

    INSPIRE referentiesystemen

    INSPIRE schrijft als kaartprojectie binnen Europa coördinatenstelsels voor die zijn gebaseerd op datum ETRS. Buiten Europa dient datum International Terrestrial Reference System (ITRS) gebruikt te worden. Het Amerikaanse WGS-datum wordt niet ondersteund.

    Gebruik bij projectie WGS84 de code EPSG:4326 voor kaartserver GeoServer, gebruik de code CRS:84 voor MapServer en andere kaartservers die zich aan de officiële specificaties van WGS84 houden

  • AD authenticatie
    De authenticatie van WGP-gebruikers op basis van de gebruikersgroepen in een Microsoft Active Directory (AD) is sterk vereenvoudigd. WGP gebruikt de gebruikersgroepen in deze LDAP-directory voor de autorisatie van de themakaarten. Deze nieuwe, vereenvoudigde manier van authenticatie gebruikt ADMembershipProvider als interface tussen WGP en de AD-directory.

    In WGP zijn slechts twee rollen overgebleven: de rollen Administrator en Manager. Deze rollen kun je aan individuele AD-gebruikers toekennen. Gebruikers met de rol Administrator hebben toegang tot alle kaarten, gebruikers en instellingen van WGP. Gebruikers met de rol Manager kunnen alleen de kaarten en gebruikers beheren die tot dezelfde AD-groep behoren als zijzelf.

    Gebruikers zonder de rol  Administrator en Manager worden alleen in de AD-directory beheerd en hebben geen toegang tot WGP Beheer. Ze kunnen alleen gepubliceerde WGP-kaarten raadplegen in een viewer als een van hun AD-groep daarvoor is geautoriseerd.

     
    Zie onderdeel Authenticatie en autorisatie op basis van AD in WGP 4.7.

  • Strengere eisen voor wachtwoorden
    In de huidige versie van WGP worden alleen sterke wachtwoorden geaccepteerd. Een wachtwoord bestaat uit minimaal 10 tekens en bevat naast cijfers of letters ook speciale tekens. Maximaal 3 karakters mogen van dezelfde letter zijn waarbij voor de karakters geldt dat het wachtwoord minder cijfers dan andere karakters mag bevatten. Ook worden wachtwoorden die gelijk zijn aan de naam of het e-mailadres van de gebruiker, of die een van beide bevatten, niet toegestaan. 

    Typische wachtwoorden, zoals Welkom12345! of Wachtwoord-12345, zijn niet veilig en het gebruik ervan wordt sterk ontraden.

  • Importeren kaartconfiguratie 
    Wanneer een gebruiker met de rol Administrator in WGP Beheer met de optie Configuratie Importeren (pagina Themakaarten) een kaartconfiguratie importeert, worden bij de kaartinstelling Autorisatie niet meer alle rollen geselecteerd. Nu wordt alleen de rol Administrator geselecteerd. Bij het importeren van een kaart door een gebruiker met de rol Manager worden alle rollen van de manager geselecteerd (m.u.v. de rol Anonymous).

  • Ondersteuning WFS 2.0.0
    WGP ondersteunt nu WFS versie 2.0.0 en bij het toevoegen van WFS- of WFST-databronnen is deze versie ook standaard de voorkeursversie. 

    WGP ondersteunt als output-formaat van de kaartserver geen GML versie 3.2, dus de WFS 2.0.0 service moet een door WGP leesbaar formaat ondersteunen. Zie Specificaties WGP 4.7.0.

  • Aanpassing ophalen feature-info WFS-laag
    In deze versie van WGP is de manier waarop de feature-info van een WFS-laag wordt opgehaald aangepast, waardoor een stabiele FID (Feature-ID: uniek identificatieveld van een object in een tabel) niet meer vereist is. Je hoeft daarom voor features met een instabiele FID geen metadata-tabel in GeoServer meer aan te maken. Zie voor meer informatie over dit opgeloste probleem pagina Feature-info verschijnt niet.

  • Zoomniveaus XYZ-laag
    Met de geavanceerde instelling Aantal zoomstappen van een kaartlaag uit een XYZ-databron kun je het aantal zoomniveaus van de laag definiëren. Wanneer je het veld niet invult, zal WGP het standaard aantal zoomniveaus dat bij de gekozen kaartprojectie hoort overnemen. Als je meer zoomniveaus invult dan door de server worden ondersteund, verschijnt er in de viewer op deze niveaus bij de betreffende laag een rood uitroepteken (in paneel Kaartlagen).

  • Instellen van transparantie WFS-lagen
    De schuifregelaars (
    sliders, op tabblad Stijl van de WFS-laaginstellingen) die werden gebruikt voor het instellen van de transparantie van een WFS-laag werkte op sommige tablets niet. Zij zijn daarom vervangen door invulvelden waarin je de doorzichtigheid als een percentage van 0 t/m 100 kunt invullen, waarbij 0 staat voor ondoorzichtig en 100 voor geheel transparant.

  • Vergroot kaartbeeld vervangen door Volledig scherm
    In de WGP Viewer, of een andere kaartpresentatie, is de menu-optie Vergroot kaartbeeld vervangen door de optie Volledig scherm aan/uit. Met deze optie kun je de kaart het hele scherm laten vullen. Je verlaat de volledigschermmodus door nog eens op de menu-optie te klikken.

    In Microsoft browsers (IE11 en Edge) ontbreekt menu-optie Volledig scherm aan/uit, omdat deze browsers de aangeroepen functie niet ondersteunen.

    Bij de meeste PC's komt de optie overeen met functietoets F11 wanneer de kaart in WGP Viewer wordt gepresenteerd. De optie komt niet overeen met functietoets F11 wanneer de kaart als widget in een webpagina is opgenomen. In dat geval vergroot de functietoets de webpagina maar niet de kaart in de widget, de menuoptie vergroot dan wel de kaart tot volledig-schermformaat.

  • Databronsoort 'PDOK achtergronden'
    Als nieuwe bron voor achtergrondlagen is aan WGP Beheer databronsoort 'PDOK achtergronden' toegevoegd. Deze databronsoort is gebaseerd op een vaste service, een WMTS-service van PDOK  (URL: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts). Deze service bevat BRT-lagen en andere achtergrondlagen, zoals BGT, AHN, Topografische kaart, bodemkaart, Natura2000 en luchtfoto's. De URL van deze service staat gedefinieerd in het configuratiebestand van WGP (web.config) en kan daar gewijzigd worden indien de service van PDOK dat vereist. Kaartlagen die je uit deze bron selecteert verschijnen standaard op de achtergrond. Je kunt ze naderhand wel weer op de voorgrond zetten.

    BRT staat voor BasisRegistratie Topografie, BGT voor Basisregistratie Grootschalige Topografie, AHN voor Actueel Hoogtebestand Nederland

  • Extra filter voor zoeklijst
    Aan de configuratie van de zoeklijsten afkomstig uit een databron van het type 'BAG Geocoder' is de instelling Extra filter toegevoegd. Hiermee kun je het zoekresultaat vooraf filteren. Je kunt zo bijvoorbeeld het zoekresultaat beperken tot een plaats of postcodegebied.

    Voorbeeld
    Met de waarde 'Vaassen' voor instelling Extra filter zal het zoekresultaat van een zoeklijst met een BAG Geocoder-databron beperkt zijn tot de plaats Vaassen. Met de waarde '1015' tot een deel van de Jordaan in Amsterdam.

    Gebruik een asterisk ( * ) wanneer je in straat- of locatienamen wil zoeken. Met zoekterm 'a*kade' krijg je als resultaat alle kades de met een A beginnen, voor Amsterdam bijvoorbeeld Albardakade, Alexanderkade, Amstelkade, Archangelkade etc.

  • Zoeklijsten in paneel instelbaar
    Aan de configuratie van een zoeklijst is de optie Beschikbaar in zijbalk toegevoegd. Met deze optie kun je per zoeklijst aangeven of de zoeklijst in paneel Zoeken moet komen te staan.

  • Dashboard
    Het uiterlijk van het dashboard van WGP Beheer is veranderd en verwijst voor de gebruikersdocumentatie niet meer naar PDF-bestanden maar naar webpagina's.

  • Gebruikersdocumentatie
    De gebruikersdocumentatie wordt alleen nog via webpagina's uitgeleverd. Deze webpagina's staan in Confluence, een wiki-achtig platform om informatie te delen. 

    De gebruikersdocumentatie kan inhoudelijk iets achterlopen op de laatste wijzigingen in WGP. Raadpleeg de Release notes van WGP voor de laatste wijzigingen.

Gewijzigd in WGP add-ons

  • WGP add-ons 4.7.0 ondersteunt Oracle versies 11g t/m 18c. Oudere versies worden niet meer ondersteund.

Versie WGP 4.7.0 - CONCEPT