Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Current »

Dit onderdeel beschrijft wat WebGIS Publisher (WGP) is en licht WGP Viewer verder toe. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende WGP-edities en de systeemeisen voor het gebruik van WGP.

Wat is WebGIS Publisher?

WebGIS Publisher (WGP) is een webapplicatie om kaarten en geografische informatie vanuit een webservice op het internet te publiceren. Op die manier zijn de gegevens overal en door iedereen te raadplegen. In WGP kunnen bepaalde kaarten bovendien via autorisatie beschikbaar worden gemaakt. In dat geval moet je eerst aangemeld zijn en bovendien voldoende rechten hebben om toegang tot de kaart te krijgen.

WGP is ontwikkeld om thematische kaarten op het internet te publiceren. Deze kaarten zijn dynamisch en interactief. Dit wil zeggen dat je kunt inzoomen of uitzoomen, het getoonde gebied verschuiven, thema's aan- of uitzetten en informatie van kaartobjecten opvragen door ze aan te klikken. Je kunt bovendien op de kaart zoeken naar objecten met specifieke eigenschappen, zoals alle waterwegen met een bepaald kenmerk. WGP biedt ook de mogelijkheid om tijdens het raadplegen van gepubliceerde kaarten extra kaartlagen toe te voegen.


Overzicht WGP Viewer

WebGIS Publisher (WGP) bestaat uit een beheermodule (WGP Beheer) en een raadpleegmodule (WGP Viewer). De raadpleegmodule gebruik je om de gepubliceerde kaarten te bekijken en is geïmplementeerd als webapplicatie. Dit laatste houdt in dat je een webbrowser gebruikt, zoals Mozilla Firefox of Windows Internet Explorer, om interactief de kaart op het internet te raadplegen.

Welke functies in WGP Viewer beschikbaar zijn is afhankelijk van hoe de kaart op de WGP-server is geconfigureerd.

De volgende onderdelen beschrijven hoe je de WGP Viewer opent en gebruikt:

De algemene werkwijze voor het bekijken en bevragen van gepubliceerde kaarten vanuit WGP Viewer is als volgt:

  • Starten

    Start webapplicatie WGP Viewer door in je webbrowser het internetadres (URL) van de kaart op te geven. De URL bestaat uit het algemene adres van de webapplicatie met daarachter de naam van de kaart.

    Je kunt ook de naam van de kaart weglaten. Dan krijg je een overzicht te zien met alle beschikbare kaarten waaruit je een kaart kunt selecteren.

    De toegang tot sommige kaarten is geautoriseerd. Niet iedereen kan deze kaarten bekijken en om ze te kunnen openen moet je je eerst bij WGP aanmelden en over voldoende gebruikersrechten beschikken.

  • Raadplegen van de kaart

    Nadat de kaart in je webbrowser is geladen, kun je hem op allerlei manieren raadplegen door bepaalde informatie op de kaart op te zoeken of in beeld te brengen. De volgende functies kun je daarbij gebruiken:

    • Inzoomen, uitzoomen of de kaart verschuiven, zodat het deel van de kaart te zien is dat je wilt bekijken.
    • Kaartlagen aan- of uitzetten, zodat je alleen ziet wat voor jou belangrijk is.
    • Met een zoekopdracht zoeken naar kaartobjecten met specifieke eigenschappen.
    • Zoeken naar een locatie met een bepaald adres of postcode.
    • Opvragen van informatie over de kaart, een kaartlaag of een kaartobject. Objectinformatie (feature-info) verschijnt wanneer je het betreffende object met de muis aanwijst of aanklikt.
    • Weergeven van je huidige positie (op mobiele apparaten).
    • Afstanden en oppervlaktes meten.
  • Schetsen op de kaart

    Het tekenen van punten, lijnen en vlakken om een (tijdelijke) schets op de kaart te maken.

    In WGP advanced is het ook mogelijk om bufferzones rond geselecteerde objecten te tekenen en om pijlen, afstandslijnen of tekst aan een schets toe te voegen.

  • Downloaden van kaartlagen en selecties

    Je kunt een kaartlaag in zijn geheel als kaartlaagbestand downloaden. Je kunt ook alleen bepaalde kaartobjecten van een laag downloaden. Zo kun je een laag of een selectie van een laag als Shapefile, GML-bestand of KML-bestand op je computer opslaan.

  • Toevoegen van externe kaartlagen

    Je kunt kaartlagen uit externe bronnen aan de kaart toevoegen. Zo kun je nog ontbrekende informatie op de kaart zetten.

  • Afdrukken van de kaart

    Nadat je de juiste informatie op de kaart in beeld hebt gebracht, kun je de kaart afdrukken

Systeemeisen

Je kunt de Viewer van WGP gebruiken om gepubliceerde kaarten te raadplegen indien je computer internetverbinding (of intranet) heeft en minimaal over één van de volgendewebbrowsers beschikt:

  • Microsoft Internet Explorer 11 of Edge.
  • Mozilla FireFox 60 of een latere versie.
  • Chrome 70 of een latere versie.

Je hebt voor WGP Beheer ook een internetverbinding nodig en je gebruikt voor deze beheermodule dezelfde webbrowsers.

Met een van de volgende webbrowsers op je mobiele toestel kun je kaarten in de Mobiele viewer van WebGIS Publisher (WGP) bekijken:

  • Firefox, Opera Mini en Chrome (Android)
  • Safari (iOS)

Bovendien moet het mobiele toestel "multi-touch" aanrakingen ondersteunen. WGP gebruikt "multi-touch" namelijk om te scrollen of te zoomen.

Voor zowel de computer als het mobiele toestel wordt een browser aanbevolen die SVG ondersteunt (Scalable Vector Graphics), conform de standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C) voor webdesign (http://www.w3.org/standards/webdesign/).

  • No labels