Gebruik
In omgeving Beheer & onderhoud voer je de planning voor het onderhoudswerk uit. Je kunt er het hele onderhoudsproces doorlopen. Eerst koppel je de beheerobjecten aan een beheeractiviteit, een planningsperiode en een planningspatroon, waarna je voor de beheerobjecten een werkplan en een werkorder opstelt. Vervolgens stuur je het werkplan naar het veld waar het uitgevoerd kan worden. Na de uitvoering van het werk worden de werkregels geëvalueerd en verwerkt. Zie voor meer informatie over het beheerproces de paragraaf 'Onderhoudsproces' van pagina Processtappen (workflow).
Expand |
---|
title | Samenvatting werkwijze planning en uitvoer van onderhoud ... |
---|
|
Samengevat is de werkwijze voor het plannen en uitvoeren van onderhoud als volgt: - Selecteer in de omgeving Beheer & onderhoud in het zijmenu de optie Beheereenheden.
- Selecteer in de Beheereenheden-tabel de beheerobjecten met eenzelfde soort onderhoudswerk waarvoor je een planning wilt opstellen.
- Koppel de beheerobjecten aan een beheeractiviteit (optie Toevoegen beheeractiviteit uit het actiemenu). Selecteer daarbij een maatregel (het onderhoudswerk) en een globale planning (een planningspatroon en een planningsperiode). Je kunt de globale planning ook later toevoegen bij optie Maatregelen). Je hebt zo voor de geselecteerde objecten werkregels aangemaakt. Deze definiëren per beheerobject wat er wanneer aan onderhoudswerk moet worden gedaan.
- Selecteer in het zijmenu de optie Planning en selecteer in de tabel de werkregels waarvoor je de planning wil complementeren.
- Koppel de werkregels aan een budget en een werkplan (acties Plaats in budget en Plaats in werkplan). Je kunt eventueel ook nog een detailplanning opgegeven waarbij je een afwijkende uitvoerder en planningsperiode kunt opgeven (actie Plaats in detailplanning). Het werkplan definieert wie het werk uitvoert, controleert en evalueert.
- Stuur de werkregels naar het veld om daar uitgevoerd te kunnen worden (actie Plaats in uitvoering). De werkregels zullen hierna in het veld beschikbaar zijn om de uitvoer van het werk te registreren. Alle werkregels die in uitvoering zijn worden in de tabel Uitvoering getoond (optie Uitvoering in het zijmenu). In het veld zal na de uitvoering en controle van het werk de status van de werkregels veranderen in bijvoorbeeld '
Uitgevoerd ' en vervolgens 'Controle OK '. - Selecteer in het zijmenu de optie Werkorders en voeg de werkregels aan een werkorder toe (actie Plaats in werkorder).
- Verwerk de uitgevoerde werkregels.
|
Zie voor meer informatie over het beheerproces de paragraaf 'Onderhoudsproces' van pagina Processtappen (workflow).
GebruikersinterfaceGebruikersinterface
De gebruikersinterface van Beheer & Onderhoud bestaat grofweg uit drie onderdelen:
- Een hoofdmenu boven aan de pagina. Met dit menu schakel je van de ene omgeving naar de andere, bijvoorbeeld van omgeving Beheer & onderhoud naar omgeving Catalogus. Wanneer je je in de omgeving Beheer & onderhoud bevindt, is deze optie in het menu geselecteerd.
- Tabellen met beheer- en onderhoudsgegevens. Er zijn meerdere tabellen met verschillende gegevens. De gegevens kunnen met de opties van het actiemenu boven de tabellen bewerkt worden. Via deze acties configureer je een planning voor het onderhoud aan de beheerobjecten.
- Een zijmenu aan de linker kant van de pagina voor het selecteren van een bepaald type tabel. Aan de gemarkeerde optie in het zijmenu kun je zien welke tabel wordt weergegeven.
Beheer & onderhoud is de omgeving waarmee Gisratio opent. In het menu boven aan het scherm, het hoofdmenu van Gisratio, kun je zien in welke omgeving je je bevindt. Vanuit de andere omgevingen van Gisratio kun je met de optie Beheer & onderhoud naar deze omgeving terugkeren.
Gegevens en acties
De tabellen van de Beheer & onderhoud tonen informatie over verschillende aspecten van de beheerobjecten en het gerelateerde onderhoudswerk (maatregel). Met de opties in het zijmenu open je een bepaalde tabel en in dit menu kun je aan de groen gemarkeerde optie zien welke tabel er op dit moment geopend is.
Note |
---|
Gisratio laadt bij het vullen van de tabel initieel niet meer dan de eerste 100 objecten om zo de tabel snel weer te kunnen geven. Boven de tabel staat al wel het totale aantal objecten aangegeven dat in de tabel hoort te staan. Bij het zoeken en filteren wordt er ook gezocht in het totale aantal objecten. Wanneer je afgezien van de getoonde 100 objecten de tabel wilt vullen met de overige objecten, moet je helemaal naar beneden scrollen. Je kunt dan met het selectievakje boven de tabel ook alle objecten selecteren. Wanneer je niet helemaal naar beneden scrolt, zul je niet meer dan 100 objecten kunnen selecteren. |
Bij iedere tabel hoort een eigen actiemenu waarmee je de beheerobjecten kunt configureren en de gegevens over het onderhoudsproces kunt invoeren en aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een beheerobject in een gebied plaatsen of aan een maatregel koppelen. Het volgende voorbeeld toont het actiemenu dat hoort bij tabel Beheereenheden:
Note |
---|
De beschikbare opties in de actiemenu's zijn afhankelijk van de configuratie, planning en status van een beheerobject of werkregel. Je zult daarom voor verschillende beheerobjecten ook verschillende opties in van het menu aantreffen.kunnen gebruiken. De opties die voor een beheerobject of werkregel niet beschikbaar zijn worden 'uitgegrijsd' weergegeven. |
Boven de tabellen bevinden zich filters waarmee je de gegevens van de gewenste beheerobjecten kunt opvragen. Door op de pijltjes boven de kolommen te klikken, kun je de tabellen op de betreffende kolom sorteren.
Het zijmenu aan de linker kant van de pagina bevat de volgende opties voor het bekijken en aanpassen van de planning van het onderhoudswerk:
Child pages (Children Display) |
---|
|