Bij het aanmaken van een databron kun je in het formulier Databron toevoegen op pagina Databronnen beheren voor het veld Soort uit de volgende databronsoorten kiezen:
Kaartservices | Database-services | Geocodeer-services | Services voor achtergrondlaag |
...
Note |
---|
Het veld Soort is na het aanmaken van de databron niet meer te wijzigen. |
Hieronder vind je in alfabetische volgorde een korte beschrijving van de verschillende databronsoorten:
Anchor ArcGISServer ArcGISServer ArcGISServer
Panel borderStyle none De gegevensbron is een ArcGIS-Server. Deze kaartserver kan over zowel WFS- als WMS-services beschikken (zie databronsoort 603619384 en 603619384). Raadpleeg de metadata van de services voor inhoudelijke informatie over de gepubliceerde kaartlagen.
Je specificeert een ArcGIS-Server door bij het veld Server het URL-adres van de service in te vullen. Deze URL heeft standaard het volgende format:
https://<servernaam>.<domein>/arcgis/rest/services/<service>
Anchor BAG_Geocoder BAG_Geocoder BAG Geocoder
Panel borderStyle none Geocodeer-service (Locatieserver) van Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) waarmee je met een adres of postcode een locatie kunt opvragen. De service is gebaseerd op de gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Anchor Bing Bing Bing
Panel borderStyle none De gegevensbron is een Bing-webservice. Hoewel je om deze service te gebruiken verder niets hoeft in te vullen, heb je voor de volledige functionaliteit ervan een geldige Bing Maps Key nodig. Je kunt via de volgende webpagina voor een bepaalde webapplicatie een Bing Maps-account aanmaken en voor die applicatie een sleutel aanvragen:
https://www.bingmapsportal.com/
Anchor Google Google Google
Panel borderStyle none De gegevensbron is een Google map-service. De service wordt gebruikt voor het opvragen van achtergrondlagen. Om deze service te kunnen gebruiken heb je een geldige Google Maps API Key nodig.
U kunt deze sleutel via het Google Maps platform aanvragen.Note Bij het toevoegen van een
Google
-databron is het invullen van het veld API Key verplicht en het is niet mogelijk om in een kaart meerdereGoogle
-databron te gebruiken.Anchor OpenStreetMap OpenStreetMap OpenStreetMap
Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een service van OpenStreetMap (OSM). Nadat je deze bron hebt geselecteerd, kun je de OSM-service verder specificeren:
OpenStreetMap als getegelde (tiled) kaart service
De OpenStreetMap-server publiceert de kaartlagen als Web Map Tile Service (WMTS). Dit betekent dat de laag 'getegeld' is. Met een getegelde kaartlaag kun je sneller zoomen en pannen. Voor meer informatie, zie databronsoort WMTS.OpenStreetMap als WMS kaart service
De OpenStreetMap-server publiceert de kaartlagen als een standaard WMS-service. Dit betekent dat de laag niet getegeld is en dat bij het zoomen en pannen de kaartserver de kaart steeds opnieuw moet genereren.
Je hoeft hier verder geen URL in te vullen. De URL-adressen van de OSM-services zijn tijdens de installatie al in WGP voorgedefinieerd.
Note Databrontype
OpenStreetMap
is beschikbaar in de kaartprojectieWGS84 Web Mercator (EPSG:3857)
en in het Rijksdriehoeksstelsel (RD - EPSG:28992
).Anchor Oracle Oracle Oracle
(WGP add-on)Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een Oracle-database. Je specificeert deze database voor (geografische) gegevens door de URL of de naam van de server op te geven (Server), het poortnummer van de service (Poort) en de identificatie van de database (SID). Je kunt ook het gebruikte database-schema (Schema) opgeven (het schema is pas te selecteren na het testen van de databron: zie onderdeel 'Gebruik van databronnen'). Afhankelijk van de database moet je je bovendien identificeren door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Meestal zal niet iedereen het recht hebben om de gegevens te bekijken.
Note Dit databrontype is alleen beschikbaar als WGP add-on en ondersteunt een verbinding met een Oracle Database (Oracle versies 11g t/m 18c). Het wordt momenteel alleen door de zoeklijsten gebruikt om directe toegang te krijgen tot de geometrische en administratieve gegevens uit een relationele database en eventueel ook voor het opslaan van de inhoud van een meldingsformulier (WGP advanced). Het wordt niet gebruikt voor de opbouw van de kaart.
Anchor PDOK achtergrondlagen PDOK achtergrondlagen PDOK achtergrondlagen
Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een vaste WMTS-service van PDOK met een voorgedefinieerde URL.
Deze WMTS-service bevat BRT-lagen en andere achtergrondlagen, zoals BGT, AHN, Topografische kaart, bodemkaart, Natura2000 en luchtfoto's. Kaartlagen die je uit deze bron selecteert verschijnen altijd op de achtergrond. Je kunt ze niet op de voorgrond zetten. De URL van deze service staat gedefinieerd in het configuratiebestand van WGP (
web.config
) en kan daar gewijzigd worden indien de service van PDOK dat vereist.Je vult bij het definiëren van dit type databron alleen de naam en de titel in.
Zie ook databronsoort
603619384
.Anchor PostGIS PostGIS PostGIS
Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een PostGIS-database. Je specificeert deze open source-database voor (geografische) gegevens door de URL of de naam van de server op te geven (Server), het poortnummer van de service (Poort) en de identificatie van de database (SID). Je kunt ook het gebruikte database-schema (Schema) opgeven (het schema is pas te selecteren na het testen van de databron: zie onderdeel 'Gebruik van databronnen'). Afhankelijk van de database moet je je bovendien identificeren door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.
Note Dit type databron wordt momenteel alleen door de zoeklijsten gebruikt om directe toegang te krijgen tot de geometrische en administratieve gegevens uit een relationele database en eventueel ook voor het opslaan van de inhoud van een meldingsformulier (WGP advanced). De databronnen worden niet gebruikt voor de opbouw van de kaart.
Microsoft SQL ServerAnchor SQL-server SQL-server Microsoft SQL Server
(WGP add-on)Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een Microsoft SQL server-database. Je specificeert deze database voor (geografische) gegevens door de URL of de naam van de server op te geven (Server), het poortnummer van de service (Poort) en de identificatie van de database (SID). Je kunt ook het gebruikte database-schema (Schema) opgeven (het schema is pas te selecteren na het testen van de databron: zie onderdeel 'Gebruik van databronnen'). Afhankelijk van de database moet je je bovendien identificeren door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Meestal zal niet iedereen het recht hebben om de gegevens te bekijken.
Note - Deze databronsoort is alleen beschikbaar als WGP add-on en ondersteunt een verbinding met een Microsoft SQL server-database.
- Deze databronsoort ondersteunt alleen puntgeometrieën.
- De databronsoort wordt momenteel alleen voor de zoeklijsten gebruikt om directe toegang te krijgen tot de geometrische en administratieve gegevens uit een relationele database en eventueel ook voor het opslaan van de inhoud van een meldingsformulier (WGP advanced). Het wordt niet gebruikt voor de opbouw van de kaart.
TileCacheAnchor TileCache TileCache Panel borderStyle none Vorm van Tiled Map Service voor WMS-lagen gebaseerd op Phyton. Zie ook databronsoort 603619384.
WFSAnchor WFS WFS Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit Web Feature Service (WFS). WFS is een specificatie van een interface voor het opvragen, aanleveren en bewerken van geografische vectordata via het web. Je specificeert de WFS-service door bij het veld Server een referentie naar de service in te vullen.
Met de instelling Aanvraagtype kun je aangeven op welke manier er in een verzoek aan de kaartserver coördinaten of features meegegeven worden. Zie onderdeel Databroninstellingen.
Anchor WFST WFST WFST
(WGP advanced)Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een transactional Web Feature Service (WFS-T). Dit is een WFS-service waarbij je niet alleen kaartobjecten (features) kunt opvragen of raadplegen, maar ook aanmaken, wijzigen of verwijderen. Je specificeert de WFS-T service door bij het veld URL/Server een referentie naar de service in te vullen.
Met de instelling Aanvraagtype kun je aangeven op welke manier er in een request aan de kaartserver coördinaten of features meegegeven worden. Zie onderdeel Databroninstellingen.
Je gebruikt deze databron voor het bewerken van vectorkaartlagen (zie Handleiding WGP Advanced).Note Dit databrontype is alleen beschikbaar in WGP advanced. Voor het bewerken van een WFST-laag is een formulier nodig dat gebaseerd is op die laag.
Anchor WMS WMS WMS
Panel borderStyle none De gegevensbron bestaat uit een Web Map Service (WMS). Dit is een specificatie van een standaard Internet Map Server. De service biedt de kaart als een afbeeldingsbestand aan, zoals een JPEG- of PNG-bestand. Je specificeert een WMS-server door bij het veld Server het URL-adres van de service in te vullen met het volgende format:
https://<servernaam>.<domein>/<service>
Met het veld Timeout kun je aangeven hoe lang je wilt wachten op de opgevraagde kaartinformatie (feature-info). Deze wachttijd wordt uitgedrukt in milliseconden. Wanneer WGP na de opgegeven tijdsperiode geen informatie van de WMS-service heeft gekregen, verschijnt daarover een melding.
Met instelling Voorkeursversie kun je aangeven welke versie van de WMS-service je bij voorkeur wilt gebruiken. Zie onderdeel Databroninstellingen.
Anchor WMTS WMTS WMTS
Panel borderStyle none De gegevensbron is een Web Map Tile Server (WMTS) waarop de kaartlaagbeelden van een WMS-service worden opgeslagen indien de kaartlaag van tegels (tiles) gebruik maakt. De tegels zijn in feiten gewoon JPG- of PNG-afbeeldingen van de kaartlaag die door de WMS-service zijn aangemaakt. Door de tegels op te slaan kun je veel sneller navigeren (zoomen en pannen) omdat alle kaartlaagbeelden al zijn gegenereerd en op de WMTS-server kant-en-klaar beschikbaar zijn.
Je vult bij het definiëren van dit type databron bij Server het URL-adres van de WMTS-server in.
XYZAnchor XYZ XYZ Panel borderStyle none Een XYZ-databron is een bron die slechts één getegelde kaartlaag bevat. Bij het opvragen van de kaarttegels moet in de URL de locatie (X,Y) en het zoomniveau (Z) van de tegel worden opgegeven. De XYZ- laag heeft standaard dezelfde naam als de databron, maar de laagnaam is naderhand te veranderen.
De XYZ-laag lijkt op een WMTS-laag, maar is veel eenvoudiger. Zo bevat de laag geen feature-info, kun je geen andere tekenstijl selecteren en bestaat er niet de mogelijkheid om de laag automatisch te laten verversen. Verder kun je geen laageigenschappen van de service opvragen.
Note Voordat je een XYZ-bron gebruikt, moet je eerst controleren of de databron de projectie van de huidige kaart ondersteunt. Je moet zelf weten welke kaartprojectie de bron heeft. Die kan namelijk niet van de service worden opgevraagd.
...
Vorige versie van deze pagina: Versie 4.8.0
Page Properties | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Deze pagina is een kind van Databronnen beheren en onderdeel van Handleiding WGP Beheer.
|
...